Telgraf Çiçeği (Tradescantia) Yetiştiriciliği | İç Mekan Bitkileri Üretimi

Telgraf Çiçeği (Tradescantia) Bitkisinin Tanımı

Tradescantia (telgraf çiçeği) ülkemizde telgraf çiçeği, diğer ülkelerde ise spiderwort, spider lily, cradle lily olarak tanımlanır. Commelinales takımının Commelinaceae ailesine mensup olan Tradescantiaya, Kanada’nın güneyinden Arjantin’in güneyine kadar olan bölgelerde doğal olarak rastlanmaktadır. Anavatanı Güney Amerika olarak bilinir.

Tradescantia virginiana çiçeği:

Tradescantia virginiana çiçeği.

Tradescantia’nın bitkiler âlemindeki yeri aşağıdaki gibidir:

  • Alem : Plantae
  • Bölüm : Angiosperms
  • Takım : Commelinales
  • Familya : Commelinaceae
  • Cins : Tradescantia L.
  • Tür : Tradescantia virginiana
  • Türkçe Adı: Telgraf çiçeği

Tanımlanan ilk tür Virginia Spiderwort T. Virginiana, Birleşik Devletlerin Maine’den Alabama’ya kadar olan doğu bölgesine ve Kanada’nın Ontario şehrinin güneyine özgüdür. Tradescantia ismi İngiliz botanist (bitki bilimci) John Tradescant Elder’e taktir amaçlı verilmiştir. Çok yıllık bir bitki olan Tradescantia’nın 71 türü bulunmaktadır. Güneşi sevdiğinden sıcak iklimlerde yetişir.

Tradescantia fluminensis bitkisi çiçekleri:

Tradescantia fluminensis bitkisi çiçekleri.

Bir çeneklilerden olan bu bitkinin boğumlu sarkık dallı, yaprakları etli, uçları sivri, bazı türlerinde yaprakların alt ve üst yüzü mor ve gümüşi yolludur. Odunsu ve otsu karakterde olan türleri vardır. Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde otsu karakterde olanlar tercih edilmektedir.

Tradescantia bitki çeşitlerinin asma saksılarda görünümü:

Tradescantia bitki çeşitlerinin asma saksılarda görünümü.

Herdem yeşil ve sarkıcı formda olan bitkinin sapları sürünücü özelliğe sahiptir. Bireysel ya da ağaçlandırılmış alanlarda toplu olarak yetişirler. Tradescantia türlerinin boyu 30-60 cm arasında değişmektedir. Yaprakları uzun, ince ve 3 ile 45 cm uzunluğunda mızraksıdır.

Tradescantia albiflora bitkisi yaprakları:

Tradescantia albiflora bitkisi yaprakları.

Çiçekleri beyaz, pembe ya da mordur ama en çok parlak mavidir. Çiçekler açtıktan sonra kapsül şeklinde meyveler oluşturur bunların içleri tohum doludur. Çiçeklerin üç taç yaprağı ve altı sarı anteri vardır.

Telgraf çiçeğinin mavi tüy hücreleri ve sarı anterleri:

Telgraf çiçeğinin mavi tüy hücreleri ve sarı anterleri.

Bazı Tradescantiaların anter tüy hücreleri mavi renklidir. Fakat gama ışınları gibi iyonlaştırıcı radyasyona maruz kaldığında hücreler mutasyona uğrar ve rengini pembeye dönüştürür. Bitki özsuyu yapışkan ve berraktır. Birçok çiçek türü sabahları ve öğleden sonra güneş çiçeklerin üzerinde iken kapanır. Fakat çiçekler yarı gölge yerlerde veya bulutlu günlerde akşama kadar açık kalabilir. Çiçeklenme mevsimleri yaz aylarıdır.

Kumlu geçirgen topraklarda iyi gelişme göstermesinin yanında her yerde ve her şart altında kolayca yetişebilmektedirler. İdeal yer örtücülerdir ama bu bir anlamda tehlikeli yanlarıdır. Çünkü yayıldıkları alanlarda başka bitkilerin yaşamalarını zorlaştırırlar. Hatta birçok bitkinin yaşamasına izin vermemektedirler. Çok kolay yayılma göstermektedirler. Budan dolayı sürekli budanmalıdırlar.

Çoğalmaları çok kolaydır. Budama sonucu elde edilen saplar toprak üzerine atılacak olursa çok kısa bir sürede orada gelişir boylanırlar. Bu sebeple budama sonucu elde edilen artıklar iyice imha edilmelidir.

Telgraf çiçeklerinin doğal ortamda yayılışları:

Telgraf çiçeklerinin doğal ortamda yayılışları.

Telgraf Çiçeği (Tradescantia) Bitki Çeşitliliği

Tabiatta bilinen 71 Tradescantia türü bulunmaktadır. Bu türler gerek peyzajda gerekse saksı çiçeği yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Tabiatta birçok türü bulunmasına rağmen Tradescantia’nın süs bitkileri yetiştiriciliğinde en önemli türleri; T. fluminensis, T. zebrina ve T. pallida’dır.

En çok bilinen türleri:

Tradescantia fluminensis, telgraf çiçeği türü: Anavatanı Güney Amerika’dır. Yaprakları yumurta şeklinde, küçük, üst yüzü yeşil, beyaz ve pembe şeritli, alt yüzü mor; çiçekleri beyaz, sarkıcı formda bitkilerdir. Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri severler. Tabiatta birçok türü bulunan Tradescantia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri T.albiflora ve T.blossfeldiana’dır.

Tradescantia blossfeldiana, telgraf çiçeği türü: T. blossfeldiana sarkıcı, sürünen ya da yukarı tırmanan, dallanmış gövdeli ve koyu yeşil yapraklı, tüysüz yüzeyli ve çiçek alt kısmı tüylüdür. Aralıklı olarak yıl boyunca pembe ve beyaz çiçekler açar.

Tradescantia blossfeldiana, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia blossfeldiana, telgraf çiçeği türü.

Genellikle Tradescantia blossfeldiana dik, dallanmış gövdesiyle ve mızrak şekilli dar yeşil yapraklarıyla kümelenir. Çiçekler üç köşeli taç yaprağıyla mavi, mor, gül pembesi ya da beyazdır. Nemli toprakta ve filtrelenen ışıkta çok iyi gelişme gösterir.

Tradescantia albiflora, telgraf çiçeği türü: Sürünücü özelliğe sahip olan bu tür, sarmaşık gibi bütün bir zemini kaplar. Bununla birlikte diğer bitkileri boğarak onların yetişmesini zorlaştırır. Gelişi güzel yayılan uzun ömürlü bir Tradescantia türüdür.

Kaygan koyu yeşil yaprakları vardır. Üç küçük taç yaprağı bulunan beyaz çiçekler, bitkinin gövdesinin sonunda küme oluşturmuş şekilde yaz mevsiminde açarlar. Çiçek anteri sarı renkte çiçek ucunda bulunmaktadır.

Kokulu, sulu gövde sapları bulunmaktadır. Bunlar alt uc taraftan köklenerek yeni bir bitki oluştururlar. Ayrıca ana bitki gövdesinden ayrılıp bölünerek bu bitki kolayca çoğaltılır.

Nemli rutubetli ve gölge yerlerde çok daha sağlıklı büyür ve çoğalırlar.

Tradescantia albiflora, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia albiflora, telgraf çiçeği türü.

Tradescantia pallida, telgraf çiçeği türü: Herdem yeşil bir süs bitkisi olan Tradescantia Pallida, mor kalp diye de adlandırılır. Setcreasea pallida olarakta bilinen Tradescantia pallidanın, vahşi formları doğal olarak Doğu Meksika’da Tamaulipas’tan başlayarak Yucatan’a kadar olan alana yayılmıştır. Tradescantia pallida, bahçede yetiştirmek ve tropikal bir etki yaratmak için harika bir bitkidir.

Tradescantia pallida telgraf çiçeği türü yaprağının ön ve arkadan görünümü:

Tradescantia pallida telgraf çiçeği türü yaprağının ön ve arkadan görünümü.

Bu bitki özellikle kuru yerlerde ve tente altında olan yerlerde zemin kapatıcı olarak kullanılır. Kuşkonmaz, eğretiotu ile muhteşem bir kombinasyon oluşturmaktadır. Balkonlarda rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle Akdeniz bölgesinde evlerin balkonlarında ve bahçelerinde çok rastlanmaktadır. Saksı yetiştiriciliğine uygun bir türdür.

Tradescantia pallida gelişigüzel zemin üzerine yayılan sapları ve sivri yaprakları bulunan bir bitkidir. Yaprakları yaklaşık 2.5 cm genişliğinde ve 7.6-12.7 cm uzunluğunda olmaktadır. Sap sürünücü özelliğe sahiptir. Boyu 30-40 cm’dir. Sapları ve yaprakların üst yüzeyleri koyu mor renklidir. Alt taraftaki ve yaşlanan yapraklar hafif tozlu gibi turkuaz-tunç tona çalan mor rengi almaya başlarlar. Yaprakların alt kısmı daha canlı menekşe moru rengine yakın, yaprağın sap ile birleştiği nokta pembemsi renktedir.

Tradescantia pallida telgraf çiçeği türü çiçekleri:

Tradescantia pallida telgraf çiçeği türü çiçekleri.

Soluk pembe veya pembe-beyaz çiçekleri 1,3-1,9 cm ölçülerinde, üç taç yaprağı ile çiçek dalın ucunda ortaya çıkar. Çiçeklenme mevsimi yaz ayıdır. Pembe kalpli minik çiçek sıcak havalarda tomurcuklanır ve sadece sabah saatlerinde açarlar. Zarif, pembe minik çiçekler gün ortasına doğru solarlar fakat yaprakları ve dalları mor ve canlı şekilde kalırlar.

Bahçede Tradescantia pallida türü kümesi:

Bahçede Tradescantia pallida türü kümesi.

Zengin kumlu geçirgen toprakta iyi gelişme gösterir. Güneşi bol alan yerlerde çok daha iyi büyümekte, biraz gölge alan yerlerde de yetiştiği görülmektedir. Minimum sıcaklık isteği 15°C’dir. Ancak çok soğuklara karşı dayanıklı olan çiçek, donmalardan sonra tekrar kökten yeni filizler vererek canlanır.

Nemli yerleri sevmektedir. Bununla birlikte kuru toprakta da çok iyi performans gösterdiği görülmekte, yağmur almayan yerlerde de uzun süre yaşayabilmektedir. Bununla beraber çok su alan nemli yerlerde daha iyi yetişmektedir.

Tradescantia zebrina, telgraf çiçeği türü: T. zebrina, önceden zebrina pendula olarak bilinmektedir. T. fluminensis ve T. pallida çeşitlerle yakından ilgili olan T. albiflora ile benzerlik gösteren Aradescantia’nın bir türüdür. Saksı çiçeği olarak kullanılmaya uygun bir türdür. Tradescantia zebrina çekici zebra desenli yapraklara sahiptir. Bu desenlerde, mor renk yeni büyümeyi; yeşil renk ise eski büyümeyi gösterir. Yapraklar üzerinde iki geniş çizgi vardır. Bu çizgiler gümüş rengindedir.

Tradescantia zebrina eğer düzenli olarak bakılmazsa işgalci olmaya meyilli bir türdür. Atıkları herhangi bir toprak üzerine atıldığında oraya tutularak kolayca gelişebilir.

Tradescantia zebrina telgraf çiçeği türü yaprağının ön ve arkadan görünümü:

Tradescantia zebrina telgraf çiçeği türü yaprağının ön ve arkadan görünümü.

Diğer türlerle kıyaslandığında küçük bir farklılık gösterir. Bu türün özsuyu deri kaşıntılarına, cilt tahrişlerine neden olabilir. Bundan dolayı bitki ile temasta dikkatli davranılmalıdır.

Bu tür Güneydoğu Meksika’da Tabasco bölgesinde Matali diye adlandırılan soğuk bitki çayı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Çin’de ise genellikle yağlama malzemesi olarak kullanılır.

Tradescantia ernestiana, telgraf çiçeği türü: Dik ya da artan, nadiren köklerde düğümlü şekildedir. Kökler 1,5-5 mm kalınlığında, etlidir. Saplar, 5-40 cm dik ve genellikle tüysüzdür.
Yapraklar spiral biçimde düzenlenmiş, sapsız, geniş-yassı donuk yeşildir. Buğday gibi otsu bir bitki olan er yaprakları açtığı zaman daha geniş ve basıktır. Yaprakları tüysüzdür.

Çiçekler belirgin güzellikte, inceden inceye tüylüdür. Çiçekler genellikle mor, koyu mavi renklerdedir. Çiçekler açtıktan sonra kapsül şeklini alarak tohumlaşır. Bu kapsüller 5-7 mm, tohumları 2-3 mm ebatlarındadır.

Tradescantia ernestiana telgraf çiçeği türü kümesi ve çiçeği:

Tradescantia ernestiana telgraf çiçeği türü kümesi ve çiçeği.

Tradescantia virginiana, telgraf çiçeği türü: Tradescantia virginiana Doğu Amerika’da yetişen bir türdür. Genellikle bahçelerde büyür ve T. virginiana ve diğer Tradescantia türlerinin karışımıyla melez şeklinde bulunur.

Tradescantia virginiana otsu, boru şeklinde gövdesi olan ve basit yaprakları olan bir bitkidir. Çiçekleri mavi, mor veya beyaz şeklinde olabilir ve yaz mevsiminde açarlar.

Mor ve mavi renklerde Tradescantia virginiana, telgraf çiçeği türü:

Mor ve mavi renklerde Tradescantia virginiana, telgraf çiçeği türü.

Tradescantia occidentalis, telgraf çiçeği türü: Bu tür Kanada’da yaşamları tehdit altında olan türler listesine alınmıştır. T. ohiensisle benzerlik gösteririr. Bitkinin dik gövdesi ve mavi-mor tonlarında çiçekleri vardır.

Tradescantia occidentalis, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia occidentalis, telgraf çiçeği türü.

Tradescantia spathacea, telgraf çiçeği türü: Tradescantia spathacea, genellikle Meksika’da yetişen bir türdür. Yaprakları sivri uçlu, koyu yeşil, üst kısım metalik yeşil renkte ve parlaktır. Bitkinin boyu 30 cm, genişliği 7,5 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Bu bitkilerin yapraklarının zaman zaman 30 cm’ye kadar uzadığı da görülebilmektedir.

Tradescantia spathacea, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia spathacea, telgraf çiçeği türü.

Tradescantia ohiensis, telgraf çiçeği türü: Bahriyeli ya da Ohio spiderwort olarak adlandırılan bitkinin sekiz yumruya kadar ota benzer dallı dik gövdesi ve çim gibi yaprağı vardır. Boyu genellikle 60-90 cm arasında değişir.

Tradescantia ohiensis, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia ohiensis, telgraf çiçeği türü.

Mavi tonlarında çiçekleri vardır. Bu çiçekler üç yapraklıdır ve gövdenin hemen üzerinde yer alır. Çiçekler sabah açmaya eğilimlidirler. Günün sıcağı dokunduğunda yavaş yavaş büzüşmeye başlarlar. Tradescantia ohiensisler herhangi bir kombinasyonla melez olarak üreyebilir.

Tradescantia sillamontana, telgraf çiçeği türü: Bu türün diğer türlerden en büyük farkı yapraklarının tamamen tüylü olmasıdır. Diğer türler gibi sürünücü şekilde çok hızlı yayılıp çoğalmazlar. Genellikle çiçekleri pembe tonlarındadır.

Tradescantia sillamontana, telgraf çiçeği türünün çiçeği ve dalları:

Tradescantia sillamontana, telgraf çiçeği türünün çiçeği ve dalları.

Tradescantia tharpii, telgraf çiçeği türü: Çeşitli renklerde bulunan Tradescantia tharpiiler mayıs ayı boyunca çiçek açar. Bol bol çiçek açar ve bu çiçekler gösterişlidir. Açık pembe, mor-mavi arası, mor renkli çiçekleri vardır. Yarı gölge yerleri severler.

Tradescantia tharpii, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia tharpii, telgraf çiçeği türü.

Tradescantia zanonia, telgraf çiçeği türü: Güzel bir şekilde beyaz ve yeşil alacalı şeritleri vardır. Dik, taze bambu gibi saplı şeklinde uzar. Diğer türlere göre sürünücü özelliği ile farklılık gösterir. Gölge ve nemli yerlerde en iyi şekilde gelişme göstermektedir.

Tradescantia zanonia, telgraf çiçeği türü:

Tradescantia zanonia, telgraf çiçeği türü.

Telgraf Çiçeği (Tradescantia) Üretimi

Tradescantialar ayırma, çelikle ve tohumla çoğaltılabilirler ama Tradescantialann üretiminde en çok çelikle çoğaltma yöntemi kullanılır.

Çelikle köklenebilen Tradescantia için bu çoğaltma yöntemi çok ucuz, çabuk, kolay ve basittir.

Suda köklendirilen ve köklenmiş, Tradescantia zebrine:

Suda köklendirilen ve köklenmiş, Tradescantia zebrine.

Bu üretim için en uygun zaman nisan-eylül ayları arasında yapılanıdır. Sürgün uçlarından alınan 5-7.5 cm uzunluğundaki çelikler köklendirme ortamına dikilirler. Gölge bir yerde ve 16 C°’de 2-3 hafta içerisinde köklenirler.

Tradescantia ohiensis, telgraf çiçeği tohumları:

Tradescantia ohiensis, telgraf çiçeği tohumları.

Sürgünlerden alınan çelikler su dolu bir kapta köklendirilebilir. Köklendirilen sürgünler uygun harç dolu saksılara dikilir. Böylece bitki daha çabuk yerini benimser ve gelişme gösterir.

Telgraf Çiçeği (Tradescantia) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Anavatanlarından getirilerek çoğaltımı yapılan Tradescantialar oradaki iklim ve toprak şartlarına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle Tradescantia yetiştiriciliğinde sıcaklık, toprak-atmosfer nemi ve ışık istekleri dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardır. Bitkinin iyi gelişip büyümesi için bu istekler en iyi şekilde yerine getirilmelidir.

Sıcaklık
Tradescantialar sıcak iklim bitkisidir. Sıcaklığı 18-24 C° olan yerlerde bulundurulabilir. Fakat en iyi gelişmeyi 10-15 C° arasındaki sıcaklıklarda gösterirler.

Uygun sıcaklıkta gelişen Tradescantia sillamontana:

Uygun sıcaklıkta gelişen Tradescantia sillamontana.

Sıcaklık 8 C°’nin altına düşmemelidir. Soğuklar bitkiye zarar verebilir. Bundan dolayı aşırı soğuklardan bitki korunmalıdır.

Ülkemizin birçok bölgesinde kolaylıkla yetiştirilebilir.

Orantılı Nem
Bitkilerin yaşayabilmeleri, büyüyebilmeleri ve gelişebilmeleri için zorunlu etmenlerden biri de orantılı hava nemi ve sudur. Tradescantia bitkisi yüksek orantılı nemli yerlerden hoşlanır.

Nemi düşük olduğu için kötü gelişen telgraf çiçeği:

Nemi düşük olduğu için kötü gelişen telgraf çiçeği.

Tradescantiaların iyi gelişebilmeleri için oransal nemin %70 oranında olması yeterlidir. Orantılı nemi düşük yerlerde yapraklara sık sık su püskürtülmelidir.

Işık
Tradescantia bitkisi yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever.

Yeşil yapraklı türlerin az ışıkta gelişebilmelerine karşılık alaca yapraklılar daha çok ışık isterler. Işık oranı bu bitkinin yaprak renkleri üzerinde etkilidir. Türlere göre ışık ihtiyacı belirlenmelidir. Fazla ışık bazı türlerin yaprak renklerinin soluklaşmasına neden olmaktadır.

Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

Ev ortamında Tradescantia fluminensis saksıları:

Ev ortamında Tradescantia fluminensis saksıları.

Telgraf Çiçeği (Tradescantia) Üretiminde Kültürel Önlemler

Saksı Değiştirme
Saksı değiştirme işlemi kontrollü şartlarda yılın her döneminde yapılabilir, diğer durumlarda en uygun zaman nisan ayıdır. Saksı harcı olarak torf, kokos ve değişik oranlarda karışımlar da kullanılabilir. Ayrıca karışımlarda yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.

Saksı değiştieme ihtiyacı olan Tradescantia pallida:

Saksı değiştieme ihtiyacı olan Tradescantia pallida.

Gübreleme
Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen Tradescantia’ya yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

Gübreleme işlemi, her yıl nisan ayında yapılmalı ve mayıs-eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilmelidir.

Sulama
Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtülmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.

Yeni sulanan Tradescantia zebrina:

Yeni sulanan Tradescantia zebrina.

Budama
Tradescantialar çok hızlı gelişen bitkilerdir. Birçok türün sapları sürünücü özelliğe sahiptir. İhtiyaç duyuldukça budama yapılmalıdır. Esas budamanın yanında Tradescantialarda bitkinin kuruyan, çürüyen yaprak ve dalları kesilip uzaklaştırılmalıdır. Kesilirken bitkiye zarar verilmemesine dikkat edilmeli, muhtemel olan yara hastalıklarına ve enfeksiyonlara fırsat verilmemelidir.

Budama işlemi, bitkinin daha iyi gelişmesi ve daha iyi bir görünüm kazanması için gerekli görüldükçe yapılmalıdır. Bununla birlikte genç Tradescantialarda dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.

Telgraf Çiçeği’nde (Tradescantia) Hastalık ve Zararlılar

Tradescantia bitkisinde konukçu olarak yaşayan zararlı böcekler ve hastalıklar vardır. Bu hastalıklar ve zararlılar mutlaka tanımlanarak zararları tespit edilerek mücadele yapılmalıdır.

Zararlı tespit edilmeli derken bitkimizi tahrip ettiği seviyede değil, zararlı olacağını gözlemleyerek tedbir alınmalıdır. Tradescantiaların bilinen hastalıklara karşı zararı görülmeden ilaçlarla korunması en sağlıklı yoldur. Bitki zararlı ve hastalıklar kavramında mutlaka bir bilene danışılmalıdır.

Tradescantia yetiştiriciliğinde rastlanan en önemli hastalık kurşuni küf; zararlıları ise nematodlar, sümüklü böcekler, kırmızı örümcekler ve yaprak bitlerdir.

Kurşuni küf hastalığı: Hastalık yaprak, gövde ve çiçeklerde etkilidir. Fazla nemli ortamlarda bu bitki kısımlarının üstlerini gri küf tabakası kaplar. Bulaşmalar çiçeklerde küçük koyu renkli lekeler hâlinde görülür.

Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 15-25 C° sıcaklıklar hastalığın yayılması için en uygun ortamdır.

Mücadelesi ve alınacak önlemler:

  • Yayılma koşulları olan sıcaklık ve nem oranlarını uygun düzeyde tutmak gerekir.
  • Hastalık parazit olduğu için bitkiyi yaralayan ve zarar veren her türlü faktörden kaçınılmalıdır.

Kök ur nematodları: Süs bitkilerinin köklerinde dişisi armut şeklinde, erkeğinde ince uzun iplik şeklindedir. Toprak altında bitkinin kökleri içinde beslenirler. Bitkiyi emer ve emme sonucu gelişerek irili ufaklı urlar oluşur. Bitkinin su ve besin maddesini engeller. Bu sayede bitkide bodurlaşma, sararma ve gelişmede gerilemeler görülür.

Mücadelesinde nematodlara karşı kullanılan ilaçlar bitkiye zarar verdiği için bitkinin ekim ve dikiminden önce plastik örtü altında fümigasyonu yapılmalıdır.

Sümüklü böcekler ve salyangozlar: Sümüklü böcekler, yumuşak ve çıplak vücutlu olup renkleri esmer, kiremit veya grimsi renkte olabilirler. Salyangozlar S şeklinde, kırmızı renkli, ince uzun ve halkalı vücutludur. Süs bitkisinin yaprak ve sürgünlerini kemirerek zararlı olurlar. Bitki gelişmesinde durgunluk görülür, bitki zamanla ölebilir.

Mücadelesinde öncelikle sümüklü böcekler toplanıp yok edilmeli veya etkin maddeli hazır zehirli yemlerden birisi akşamüzeri salyangoz ve sümüklü böceklerin geçebileceği yerlere yığınlar hâlinde konmalıdır.

Kırmızı örümcekler: Kırmızı örümcekler, akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.

Mücadelesinde akarları öldüren ilaçlarla preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmının ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

Yaprak bitleri: Yaprak bitleri, püseron, ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri yeşil, siyah, sarı, kırmızı, beyaz ve kahverengimsidir. Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virüs hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar.

Mücadelesinde adı ve kullanım dozu verilen ilaçlardan birisi su ile karıştırarak uygun bir pülvizatörle bitkiye püskürtülmelidir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.