Akvaryum İçin Kullanılacak Su ve Suyun Özellikleri

Akvaryum Suyu Nasıl Olmalıdır?

Genellikle bütün akvaryumlar için ideal bir su önerilmesi mümkün değildir. Her balık ve su bitkisinin kendine özel su özellikleri vardır. Akvaryumda birbirlerine benzer özellikler yaşıyan balıklar yetiştirildiğinde su bakımından bir problem çıkarmaz.

Çeşmelerden elde edilecek sular bu amaçla kullanılabilir. Yakınında lağım olan kuyu suları kullanılmamalıdır. Şehir şebeke sularıda kullanılabilir. Yalnız klorlu olduklarından balıklar için zararlıdır. Bu nedenle şehir şebekesinden alınan su kullanılacak ise bu suya balık bırakmadan önce mutlaka 24 saat veya daha fazla bekletmek gerekir. Böylece sudaki klor uçarak su kullanılabilir hâle gelecektir.

Ekonomik bakımdan pahalı olmasına rağmen evlerde içme suyu olarak kullanılan damacana sularıda akvaryumlar için iyidir. Kimi durumlarda dinlendirilmiş yağmur suları da akvaryumlar için uygundur.

İçme suları genellikle kalsiyum ve magnezyum içerirler. Bu tür sulara sert sular denir. Bir su içerisinde bu maddelerin miktarı arttıkça su sertleşir. Birçok tropikal akvaryum balıkları da bu maddeleri içeren sularda rahatça yaşarlar.

Akvaryumlarda su kullanıldıkça buharlaşır. Buharlaşma sonucu akvaryuma yeni su ilave etmek gerekir. Yapılan gözlemler kaloriferli bir oda da 80-100 litrelik bir akvaryumda iki hafta içerisinde 8-10 litre suyun buharlaştığı bilinmektedir. Eğer her seferinde biraz sert olan çeşme suyu ilave edildiğinde 3-4 ay içerisinde akvaryumda ki suyun sertliği iki misline çıkar. Bunu önlemek için ilave edilen suyun yumuşak memba suyu, saf su, yağmur suyu veya kaynatılmış su olması yararlı olur. Bunlar çoğunlukla pratikte yapılamadığı için, akvaryum suyunun l/3’ünü ayda bir değiştirmek yararlı olur.

Akvaryumların suları gerekmedikçe değiştirilmemelidir. Bir akvaryum suyunun tümünü bir defada temizlenme maksadıyla değiştirilmesi uygun değildir.

Hatta akvaryumların çok kirlendiği hâllerde su değiştirmek düşünülür ise suyun yarısından fazlası değiştirilmemeli ve eski suyun yarısı mutlaka akvaryumda kalmalıdır. Ayrıca akvaryum iyi bir şekilde kurulduğu takdirde suyun kirlenmediği ve doğal dengenin akvaryum içerisinde çok dengeli olduğu görülür. Ayrıca ani su değişmeleri nedeniyle bazı hassas balık türlerinde ani ölümler görülebilir. Sıcaklık bakımından farklı su ilave edilmesi veya balıkların su sıcaklığı farklı olan bir ortama alınması da ölüme neden olur.

Suların balıkların yaşamı için uygun olup olmadığını bildiren bir ölçüde suyun pH derecesidir. pH derecesi sudaki serbest hidrojen iyonlarına bağlı olarak suyun alkalilik ve asitliğini belirtir. pH derecesi değişmiş olan suların nötr hâle getirilmeleri için kimyasal yollarla normal seviyeye getirilir.

Örneğin pH derecesi düşmüş ise suya kalsiyum ilave edilerek pH’ı yükseltilebilir. Suyun asitlik ve alkaliliğinde bir değişme olduğu saptanır ise, en kolayı suyun 1/2’sini değiştirmektir. Bu yol her türlü kimyasal madde ilavesinden daha uygundur.

pH derecesinin ölçülmesi özel gereçler gerektirdiğinden pratikte pek kullanılmayabilir. Son yıllarda pH ölçübilmesi için küçük elektronik aygıtlar geliştirilmiştir. pH ölçümünde kullanılan basit turnusol kâğıtları varsa da bunların temini bile son yıllarda ülkemizde zorlaşmıştır.

Her ne kadar akvaryum suyunun tümünün değişmesinin uygun olmadığı belirtilmiş ise de, bu durum normal durumlar için geçerlidir. Eğer akvaryumda bir hastalık çıkmış ise suyun hepsini değiştirmek gerekebilir. Bu durumda balıklar ve tüm gereçler dezenfekte edildikten sonra zorunlu olduğu için yenilenmiş su ile çalışılabilir. Bunu zorunlu durumlar tayin edecektir.

Başarılı bir akvaryumculuk için su bakımından şunlara dikkat edilmelidir:

  • Temiz su kullanılmalı.
  • Su sıcaklığı sabit tutmalı.
  • Yemleme hiç bir zaman aşırı yapılmamalı.
  • Dinlendirilmiş su kullanılmalı.
  • Klorlu su havalandırarak (bekleterek) kullanılmalı.
  • Tüm akvaryum suyu değiştirmemeli.
  • Ayda bir 1/3—1/4’ünü değiştirmek yeterlidir.
  • Fazla balık konulmamalı.
  • Gereksiz ilaç ve kimyasal madde kullanılmamalı.
  • Bitkilendirmeler de akvaryumun doğal dengesini bozmayacak şekilde olmalıdır.

İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.