Trichogaster Ailesi | Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Trichogaster Ailesi Akvaryum Balıkları

Trichogaster ailesi içindeki balıkları genel olarak Kuzey Hindistan, Bengal, Assam, Burma dolaylarından, Tayland, Malezya ve çevrelerine değin yayılım gösterir.

Trlchogasterler, ilk bakışta colisa ailesi üyelerine büyük bir benzerlik gösterir. Ancak onlardan anal yüzgeçlerinin daha gelişmiş, geniş ve gösterişli oluşlarıyla ayrılır. Her iki türde de karın yüzgeçleri birer anten gibi uzayarak aşırı bir gelişmeye uğramıştır. Bu yüzgeçler balıklara, çevrelerindeki varlıkları ve yiyecekleri haber veren birer duyu organı görevi yaparak yardımcı olur.

Trichogasterlerin tüm üyeleri üreme ve beslenme özellikleri açısından diğer labirentli balıklara büyük ölçüde benzerlik gösterir. Köpük yuva yaparak ürer. Yalnız yumurtaları yağ hücrelerine sahip olduğundan su yüzeyinde depolanmaları büyük bir çaba gerektirmez. Bu nedenle köpük yuva yapımında daha az hava kabarcığı kullanılır. Daha çok yüzen bitkilerden yararlanılır.

Trlchogasterler, betta ve macropoduslara oranla çok daha uysal ve barışçıldırlar. Bu nedenle karma akvaryumlarda sakıncasızca barındırılabilir.

Erkekleri dişilerinden, daha iri, daha gelişmiş, renklerinin daha gösterişli oluşlarıyla kolayca ayırt edilebilir. Ayrıca erkeğin sırt yüzgeci sivrilerek son bulurken dişide yuvarlak biçimle sonlanır.

Trichogaster Leeri (İnci Gromi veya Mozaik Gromi)
Trichogaster ailesi içinde en tanınan ve ilgi çeken üyelerden biridir. “İnci gromi” veya “mozaik gromi” adıyla anılır. Tüm gövdelerinin küçük ve inci gibi parıltılı pullarla kaplı olması nedeniyle kendilerine yakıştırılan bu iki adı gerçekten hak etmişlerdir. Son derece gösterişli, renkli ve güzel balıklardır. Temel renkleri olan menekşe rengi üzerinde, beyaz inci izlenimi bırakan yüzlerce parıltılı beneğe sahiptir. Bu benekler gövdede olduğu gibi yüzgeçlerde de yaygındır. Göğüsleri ve karınları normal zamanlarda lekesiz krem beyazlığındadır. Bu beyaz bölgeler üreme zamanlarında dişilerde pembeleşir, erkeklerde ise parlak kırmızı bir görünüm kazanır. Bundan başka, karın yüzgeçlerinin ön kısmında ve sırt yüzgeçlerinin bir bölümünde de kırmızı ve menekşe renklerinin yayıldığını izlemek mümkündür. Bedenlerinin her iki yanında ve tam ortasında, gövdeyi baştan başa geçip kuyruğa değin uzanan inçe, kesik kesik ve koyu siyah renkte zikzaklı bir çizgi yer alır.

Büyüklükleri en fazla 11 santimi bulur. Erkeği dişisine oranla daha iri, daha geniş ve daha canlı renktedir.

Doğal yaşama alanlarının, Malaya Yarımadası, Taylont, Sumatra, Borneo gibi Sıcak yöreler olması dolayısıyla yüksek ısıyı severler 23 ila 32 derecelerdeki ısıda rahatlıkla yaşamakla birlikte en iyi geliştikleri ve sevdikleri ısı 27— 28 derecelerdir. Sakin yaradılışlı barışçıl balıklardır. Karma akvaryumlarda diğer balıkları rahatsız etmelerinden korkulmaksızın rahatlıkla yetiştirilebilir
Üremeleri, türlerinin genel özelliklerine uyum gösterir. Erkek, yüzen bitkileri bir miktar yapışkan hava kabarcığıyla bir araya getirerek yumurtaların depolanacağı yuvayı oluşturur. Üreme akvaryumunun ısısının 28 derece olması ve suda akıntıya olanak tanınmaması önem taşır. Ergin dişi, çiftleşme sonucunda 800 ila 1200 arasında değişen sayıda yumurta döker. Yumurtaların dökülmesi, betta ve macropodus ailesinde olduğu gibi kurla gerçekleşir.

Trichogaster Tricopterus (Üç Benekli Gromi)
Gövdelerini süsleyen benekler nedeniyle üç benekli gromi adıyla da anılır. Aslında, biri kuyruk başlangıcında diğeri karın üstüde olmak üzere iki tane beneğe sahiptir. Ancak aynı yatay çizgi üzerinde sıralanan ve bir üçüncü benek gibi algılanan koyu renk gözleri nedeniyle bu adı kazanmıştır Bedenlerinin temel rengi parıltılı gümüşî mavi veya gümüşî açık zeytin yeşili olabilmektedir. Bu temel renk, balığın bedeni üzerinde yer yer açılıp koyulaşarak ona göz okşayıcı dalgalı bir görünüm kazandırır.

Balığın göğüs yüzgeçlerinin önünde yer alan ve uzayarak ipliğimsi iki duyarga halini almış bulunan karın yüzgeçlerinin hemen altından başlayan ve kuyruk yüzgecine kadar uzanan geniş ve gösterişli bir anal yüzgece sahiptir. Anal, sırt ve kuyruk yüzgeçlerinin tümü, balığın güzelliğine güzellik katan beyaz, sarı ve portakal rengi beneklerle bezelidir. Biçimsel olarak inci gromiyle büyük bir benzerlik göstermekle birilikte, gelişmiş bir üç benekli grominin boyu 14 santime erişebilir. Bununla birlikte sakin bir tür olup kendilerinden çok küçük balıkların bulunmadığı karma akvaryumlar için elverişlidir.

Üç benekli gromilerin doğal yaşanma alanları Bengal, Burma, Tayland, Malezya ve Endonezya’dır. Yüksek ısıdaki sulardan hoşlanır. Onlar için elverişli ısı kuşağı 25—32 dereceler arasıdır. En iyi geliştikleri ısılar ise 28—30 santigrattır. Üretimde de 30 derecede daha olumlu sonuç alınmaktadır. Olumlu koşullar altında yetiştirilen bir çiftten, 7—8 santime eriştiklerinde döl almak olasıdır. Dişiler bir yumurta dökümünde 800 ila 1200 arasında yumurta bırakabilir. Genel olarak köpük yuva yapıcıdırlar. Ancak bazen köpük yuva yapılmadan da yumurta bırakıldığı olur.

Trich0gaster Trichopterus Sumatranus (Mavi Gromi)
Mavi gromi adıyla da anılır. Bilimsel adından anlaşıldığı üzere doğal yaşama alanları Şumatra ve çevresi, Singapur ve Malezya’dır.

Temel rengi mavi olmakla birlikte bedendeki yerine göre bazı ton farkları gösterir. Şöyle ki sırtta gri mavi, yanlarda açık mavi, balığın kanında ve göğsünde gümüşi renktedir. Çok zarif ve göz okşayıcıdır. Büyüklüğü en fazla 12 santimi bulur. Sakin yapıda olması nedeniyle karma akvaryumlarda beslenebilir. Yüksek ısıdan hoşlanır. Canlı yemi sever.

Trichogaster Trich0pterus Cosby (Opal Gromi)
Renk özellikleri nedeniyle opal gromi adıyla tanınır. Bundan 30 yıl kadar önce Amerikalı üreticiler tarafından akvaryumlarda yapay eşleştirme ile üretilen bir türdür. Temel rengi mavi olmakla birlikte, renkli damarları olan bir mermer bloktaki renk dalgalanmalarını anımsatan, belirli bir biçime sahip olmayan lacivert siyah desenlidir. Daha sonraları bu türün, yeşil rengin egemen olduğu bir çeşitlemesi de elde edilmiştir. Bu nedenle, göz okşayıcı ve çeşitli renk düzenlerine sahip olanları görülebilmektedir. Boylan 15 santime erişebilir.

İyi huylu, karma akvaryumlar için elverişli, barışçıl bir türdür. Beslenme, yasama ve üreme özellikleriyle türlerine uyum gösterirler.

Trichogaster Pectoralıs (Yılan Derili Gromi)
Yılan derili gromi adıyla tanınır. Bunun nedeni, gövdesindeki renk düzeninin taşıdığı özelliktir. Temel rengi mat mavimsi yeşildir. Balığın yan taraftan, ağzından başlayan ve kuyruk yüzgecinin köküne değin uzanan koyu kahverengi zikzaklarla süslüdür. Bundan başka, gövdenin yanlarını çaprazlama kesen, düzensiz koyu renk çizgiler, balığın renk düzenini bir yılanın desenli derisine benzeştirir.

Doğada: Malezya, Tayland ve Güney Vietnam çevrelerinde yaşayan bu balığın boyu 25 santime erişir. Ancak akvaryumlarda 15 santimden büyüğü görülmemiştir. Özellikle canlı yemi severler. Bu nedenle beslenmelerinde canlı yem temel besin öğesi olmalıdır. Hafifçe asitli ve sıcak sulardan hoşlanır. En iyi geliştikleri ısı 28—50 derecelerdir. Cinsel olgunluğa 10 santim olduklarında erişir. Tipik birer köpük yuva yapıcıdır. Sakin ve barışçıl olur.

Trichogaster Microlepis (Ay Gromi)
Ay gromi olarak da adlandırılır. Temel rengi düz, ipeğimsi görünümde gümüşî mavidir. Balığın pulları son derece küçüktür. Genç balıklarda, uzunlamasına diziler halinde küçük koyu benekler görülür. Balık büyüdükçe bu benekler fark edilmez olur. Boyları yetişkinlerinde 13—14 santime erişir. Yaşama, beslenme ve üreme özellikleriyle türlerine uyum gösterir.

Sphaerichthys Osphronemoides (Çikolata Gromi)
Çikolata gromi adıyla bilinir, Güney Malezya ve Sumatra kökenlidir. Özellikle canlı yemle beslenmelidir. Diğer yemlere pek yüz vermez. 26 – 28 derece ısılar, en iyi geliştiği ısı kuşağıdır. Boyları en fazla 7,5 santime erişir. Erkeğin sırt yüzgeci dişiye oranla daha sivri uçludur. Dişinin gövdesi ise biraz daha geniş olur. Bazı farklılıklar göstermekle birlikte balığın temel rengi koyu kestane rengidir. Çikolata gromi adıyla anılmasının nedeni budur. Yanlarda ise gümüşi renkte dört veya beş dikey bant bulunur. Sevimli ve dekoratif bir türdür.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.