Colisa Ailesi | Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Colisa Ailesi Akvaryum Balıkları

Bu ailenin yayılma alanları Kuzey Hindistan, Assom, Burma, Singapur ve Bomeo’dur. Akvaryumlarda dört ayrı tür ile temsil edilir. Trichogaster ailesine benzerlikleri pek fazladır.

Colisa ailesi içinde yer alan dört türün tümü de dayanıklı ve doğurgandır. Köpük yuva yapanların genel üreme biçimlerine uygun olarak çiftleşir ve döl verir. Bu nedenle üretimlerinde aynı yöntemler uygulanır. Erkekler köpük yuvanın yapımını, yumurtaların ve genç yavruların bakımını üstlenir. Dişiler, erkeklerden daha soluk renkli ve daha az gösterişli oluşlarıyla fazla zorluk çekilmeksizin ayırt edilebilir. Ancak genç erkeklerin dişilerden ayrımı o kadar kolay olmaz. Birbirlerine fazlasıyla benzerler.

Colisaların tüm üyeleri karma akvaryumlar için elverişli, uysal ve barışçıldır. Hatta onlara biraz çekingen ve ürkektir de diyebiliriz. Başka balıklarca rahatsız edilirlerse gizlenir ve pek sık ortaya çıkmazlar. Hemen hemen tüm köpük yuva yapanlarda olduğu gibi iyi bitkilendirilmiş akvaryumlardan hoşlanırlar. Ergin balıklar için yüksek ısı, filtre ve havalandırma gibi zorunluluklar yoksa da genç balıklar yüksek ısıya ihtiyaç duyar. Yavrulara temiz, duru bir akvaryum suyu, İyi bir havalandırma sağlamak gerekir. Akvaryum yüzeyindeki havanın da elverişli ısı düzeyinde bulunması ihmal edilmemelidir.

Colisalar her türlü yemle beslenebilir. Kuru, taze, canlı yemlerle dengeli biçimde beslenmeleri sağlıklı gelişmelerini sağlar.

Colisa Lalia (Cüce Gromi)
Colisa türlerinin en küçüğü olması dolayısıyla cüce gromi adıyla anılır. Boyları en fazla 5 santime erişebilir. Özelikle erkeği pek güzeldir. Balığın temel rengi parlak kırmızı -turuncu olup gövdesinin yanlarını madeni ışıltılı, parlak mavi bantlar süsler. Gövdeyi çapraz olarak kesen bu enli çizgiler kesintili ve titrek bir görünüme sahiptir. Sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri turuncu ve mavi beneklidir.

Son derece sakin, çekingen ve ürkek bir balıktır. Bulunduğu akvaryumun çok İyi bitkilendirilmesi gerekir. Çoğunlukla bitkiler arasında ve yapraklar altında dolaşmaktan hoşlanır. Ortaya çıktığında ise küçük bir harika olduğu hemen fark edilir. Erkeği dişisine oranla daha iri ve daha parlak renklidir. Ayrıca dişilerin sırt yüzgeçleri, erkeklerinki gibi sivri uçlu olmayıp yuvarlak bir biçimle son bulur. Hindistan, Assam ve Burrna kökenlidir.

Üretilmeleri, türlerinin özelliklerini taşır. Köpük yuva yapıcıdırlar. Üretimde 45x25x25 santim boyutlarında bir akvaryum kullanılabilir. Bu akvaryumun, yalnızca yüzen bitkilerle çok iyi bir biçimde bitkilendirilmesini ve akvaryum tabanına kum döşenmemesini öneririz. Su nötr asitlikte ve berrak olmalı, su yüksekliği yalnızca 10 santim kadar olmalıdır. Akvaryum ısısı 28 derecede sabit tutulmalı, suda herhangi bir akıntı oluşmasına olanak verilmemelidir. Balıkların çekingen ve ürkek oluşları dikkate alınarak yanlarına fazla yaklaşılmamalıdır.

Yumurta dökümünün tamamlanmasından sonra dişi, akvaryumdan hemen alınmalıdır. Cüce gromi erkeği, sakin yapısına rağmen yuva çevresinden ayrılmak istemeyen dişisini hırpalayarak yaralayabilir. Yumurtalar 36 saat içinde çatlar ve yavrular ancak 48 saat sonra serbest olarak yüzecek gücü kazanır. Bu andan sonra erkeğin akvaryumda tutulması sakıncalı olacağından, akvaryumdan çıkarılması zorunludur.

Yavrular daha önce belirtilen kurallar çerçevesinde ve ancak özenli bir bakımla gelişir. Büyüme pek yavaş olur. Yavru kaybı diğer türlere oranla çoğunlukla yüksektir. Yavru kaybının sebebi labirent organının yavrularda çok duyarlılık taşımasından başka, genellikle uygulanan yanlış beslemedir. Colisa lalia yavruları çok küçük olur ve diğer türlerin yavrularına oranla daha uzun süre çok ince yeme ihtiyaç duyar.

Colisa Chuna (Bal Gromi)
Halk arasında yaygın olarak bal gromi adıyla anılır. Boyları hemen hemen cüce gromiler kadardır ve onlardan sonra colita allesinin en küçüğüdür. En fazla 5,5 santime kadar büyüyebilir. Kuzey Hindiston ve Assam yörelerinde, Ganj, Brahmaputra, Hooghly ırmaklarında yaygındır. Çeşitli renk özelliği taşıyan türleri bilinmektedir. Erkeğinin temel rengi, koyu kahverengiden altın sarısına değin ton farkları gösteren kızıl kahverengidir. Bu renk sırtta en koyu halini alır. Karın yöresinde ve anal yüzgecin arka bölümlerinde altın sarısı ve bal rengini alır. Özellikle üreme zamanlarında erkek, sarı turuncu bir görünüm kazanır. Bal gromi adıyla anılmasının da nedeni budur. Bal gromilerin erkekleri göğüslerinin ve karınlarının altında ve anal yüzgecin ön bölümünde koyu lacivert ile kurşuni gri arasında değişen bir lekeye sahiptir. Dişilerse hiçbir zaman böyle gösterişli ve parlak renklere sahip değildir. Genel renkleri mat kahverengi ile uçuk pembe arasında değişir. Bu renk sırtta koyulaşır, yanlarda ise açılır. Göğüs ve karın altı uçuk mavi veya açık eflatundur.

Bal gromiler, yaşama, beslenme ve üreme özellikleriyle cüce gromiye büyük bir benzerlik gösterir. Bu nedenle üretimlerinde tür özelliklerini gösterir.

Colisa Labiosa (Kalın Dudaklı Gromi)
Daha çok kalın dudaklı gromi adıyla tanınır. Ana vatanı Burma’nın bataklık, akarsu ve gölleridir. Erkeğinin uzunluğu 8 santimi bulur. Dişi ise erkeğe oranla biraz daha küçük yapılıdır. Balığın sırtı kirli kahverengidir. Gövdesinin yanları ise kirli pembe fon üzerine turuncu renkte dikey bantlara sahiptir. Bedenin her iki yanını, nazar boncuğu görünümünde ve rengindeki parlak mavi altışar benek süsler. Colisa labiosanm sırt yüzgeci eflatundur. Bu eflatun yüzgeç, turuncu renkte tırtıklı bir kenarla çevrilidir. Anal yüzgeç ise karna yakın yörelerde turuncu lekeli pembe, ortada parlak mavi renktedir. En son renk kuşağını ise tırtıklı bir kenarla biten parlak sarı renk oluşturur. Dudaklar karakteristik biçimde esmer renktedir. Dişisi, renk açısından da erkeğine oranla daha gösterişsizdir.

Köpük yuva yapıcı olan bu tür, Avrupa’ya 1904’te girmiştir. Yumurtalar, bulundurdukları yağ hücreleri nedeniyle sudan hafiftir ve kendiliklerinden yüzeye çıkar. Bu nedenle erkek balık tarafından yerleştirilmesine gerek kalmaksızın su yüzeyindeki bitkiler arasında ve oluşturulan köpük yuva içinde toplanır. Erkek, yumurtalara ve yavrulara gereken özeni gösterir. Ancak yavrular serbest olarak yüzmeye başlayınca akvaryumdan alınması zorunlu olur. Çünkü her an için yavrularını yiyebilir.

Colisa Fasciata (Büyülü Gromi veya Cizgili Gromi)
Büyülü gromi veya cizgili gromi adlaryla anılır. Kahverengi turuncu renkteki gövdesini, gri mavi çizgiler çaprazlamasına süsler. Bu desen, balığın başından kuyruğunun bitimine kadar sürer. Sırt yüzgeci, gri mavi renkte olup özellikle erkekte sivrilerek son bulur ve kırmızı renkte lekeler taşır. Karın yüzgeçleri, ailenin tüm üyelerinde olduğu gibi ipliğimsi iki duyarga halinde ve turuncu renktedir. Karın yüzgeci ise testere ağzı gibi tırtıklı ve parlak kırmızı kenarla sonlanan lacivert renktedir. Solungaç kapağı üzerinde de metal parıltılı yeşil mavi iri bir benek vardır.

Colisa fasciatanın büyüklüğü 12 santime erişir ki bu özelliğiyle colisa ailesinin en iri balığı olma niteliğini eline geçirir. İşte bu nedenle yaygın olarak tanındığı bir diğer ad da dev colisadır.

Doğal yayılma alanları, Hindistan ve Burmanın çamurlu ve bulanık sularıdır. Bu balığın akvaryum ısısı 24 ila 28 dereceler arasında olmalıdır. Ancak üretim için ısının 28 dereceden aşağı olmaması gerekliliktir. Yetişkin balıklar 15 derece gibi düşük bir ısıya dahi uyum gösterebilir. Ancak genç balıklardan bu direnç beklenmemelidir. Onlar düşük ısıya dayanamaz ve hastalanarak ölür.

Colisa fasciatalar her türlü yemle beslenebilir. Bununla birlikte canlı yemden yoksun bırakılmamalıdırlar. Üremeleri köpük yuva yapanların tüm özelliklerine tam uyum gösterir. Yavruların bakımı ve beslenmesi diğer küçük türlerden daha kolaydır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.