Ctenops veya Trıchopsis Ailesi | Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Ctenops veya Trıchopsis Ailesi Akvaryum Balıkları

Bu aile içinde yer alan balıklar halk tarafından genel olarak konusan gromiler olarak adlandırılır. Özellikle üreme zamanlarında, rahatlıkla duyulabilecek bir tonda kurbağa vıraklamasına benzer bazı sesler çıkarmaları onlara bu adı kazandırmıştır.

Konuşan gromiler, doğal yaşama alanları açısından Tayland, Güney Vietnam, Malezya ve Endonezya’ya kadar dağılım gösterir. Genel görünümleriyle betta ailesine çok benzer.
Onlardan farklı yönlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Bettalara oranla çok daha sakin, uyumlu ve barışçıldır. Karma akvaryumlara hiç çekinilmeksizin konulabilir.
  • Bettaların sırt yüzgeçlerinde hiç kılçık bulunmaz veya tek bir kılçık bulunurken, bunların sırt yüzgeçlerinde 2 ila 6 arasında değişen kılçık vardır.
  • Yine bettaların anal yüzgeçlerindeki kılçık sayısı 1 ila 4 arasında değişirken, bunlarda 4 ila 8 tane arasında değişir.

Konuşon gromilerin tüm üyeleri köpük yuva yapıcıdır ve labirentli balıkların genel üreme özelliklerine sahiptir. En iyi geliştikleri ısı 27 – 30 derecelerdir. Bu ısı aralığı üremeleri için de elverişlidir. Üretim akvaryumlarının tabanına kum döşenmemesi, akvaryuma suyun en fazla 20 santim yüksekliğinde konulması ve özellikle yüzen bitkilerle iyi bir bitkilendirme yapılıp iyi bir ışıklandırma sağlanması önerilir.

Bu aile akvaryumlarda 4 üye ile temsil edilir;

Ctenops Pumilus
Küçük ve uysal bir balıktır. Uzunluğu en fazla 4 santime erişebilir. Son derece barışçıldır. Karma akvaryumlar için idealdirler. Ancak kendilerini rahatsız edecek balık da bulunmamalıdır. Tayland, Cambodia, Malezya yörelerinin yaygın türüdür. Temel rengi zeytin yeşili olup bu renk, ba1 ığın sırtında koyulaşır, yanlarında ise açılır. Ayrıca balığın yan taraflarında düzenli sıralar halinde küçük lacivert benekler bulunur. Taşıdıkları bu renk özellikleriyle mavi gromiye benzer.

Köpük yuva yaparak ürer. Bu yuva hiç bir zaman bettalarda fazla büyük olmaz. Hava kabarcıkları, daha çok yüzen bitkileri bir arada tutmakta kullanılır. Yumurtalar 28 derece ısıda 30 saat içinde açılır. Erkek ve dişi, yavrularını yemez ama onlara özel bir ilgi ve bakım göstermezler. Yavrular ısı farklarına karsı çok duyarlıdır. Gelişimleri yavaş olduğu için uzun süre infüzvuar, süt ve yumurta sarısıyla beslenmeyi gerektirir. Biraz büyüdüklerinde ise karides kurtçuklarından yararlanılmalıdır. Beslenmelerine özen gösterilmezse büyük sayıda yavru kaybı kaçınılmaz olur.

Ctenops Nobilis
Hindistan kökenlidirler. Bengal’in güney doğusuna ve Assam’a kadar yayılım gösterir. Temel renkleri kahverengi olup başlarından kuyruk yüzgeçlerine kadar uzanan beyaz bantlara sahiptir. En fazla 10 santim uzunluğa erişir. Barışçıl ve uysal balıklardır. Karma yemle beslenir. Üremeleri, türlerinin üremesinden ayrıcalık taşımaz.

Ctenops Vittatus
Tayland, Malezya ve Vietnam’da görülür. Büyüklükleri ancak 4 santimi bulur. Temel renkleri sarı kahverengi ile kızıl kahverengi arasında değişebilir. Göğüs bölgesi sarımtırak veya krem rengidir. Balığın her iki yanı ise üç yatay ve koyu renk çizgi ile bezenmiştir. Yüzgeçlerin tümünde hâkim renk sarı kahverengidir. Yaşama, üreme özellikleri açısından aile özelliklerine uyum gösterir.

Ctenops Schalleri
Tayland kökenlidir. Temel rengi kızıl kahverengidir. Balığın yanlarında, ağzından kuyruk köküne kadar uzanan 3 yatay çizgi bulunur. Büyüklüğü 6,5 santime ulaşır. Barışçıl bir balıktır. Köpük yuva yaparak ürer. Her türlü yemle beslenebilir ancak besin listelerinden canlı yem eksik edilmemelidir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.