Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Üretimi | Sarılıcı Tırmanıcı Bitkiler | Peyzaj

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Yetiştiriciliği

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Bitkisinin Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantae
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Scrophulariales
  • Familya: Bignoniaceae
  • Botanik adı: Bignonia
  • Türkçe Adı: Acem Borusu

Afrika’da doğal olarak yetişir. Portakal-kırmızısı ve değişik renkli muhteşem çiçekleri ile çok gösterişli tırmanıcı bitkilerdir. Özellikle geniş alanlarda duvar, çardak, çit ve parmaklıkların yeşillendirilmesinde sıklıkla kullanılır.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) bitkisinin genel görünüşü:

Acem Borusu (Bignonia - Campsis) bitkisinin genel görünüşü.

Havai kökleri ile tutunarak ve sarılarak 9 metreye kadar boylanırlar. Acemboruları ile çıplak gövdeli ağaçların gövdelerini sardırmak mümkündür. Borazan ve Trompet çiçeği olarak da bilinen bu bitkiler, yaz ortasına doğru çiçeklenerek uzun süreli çiçekli kalır.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Bitkisinin Üretimi

Üretimleri değişik yollarla yapılabilir. İlkbaharda uygulanacak adi daldırma yöntemiyle sonbaharda köklü fidanlar elde edilir. Bundan başka sonbaharda alınan kök çelikleri ile nisan ayında genç sürgünlerden alınan yeşil çeliklerin alttan ısıtmalı yastıklarda köklendirilmesi ile üretimleri yapılabilir. Ayrıca ilkbaharda tohumların serada ekilmesiyle de kolaylıkla üretilebilirler.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Acemboruları hemen her bölgeye uyum gösterirler. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapraklarını dökmezler bu nedenle zemin kaplama amacıyla kullanılmaktadırlar. Tam güneş alan yerlere ve organik maddece zengin iyi drene edilmiş toprakları tercih ederler. Zayıf topraklara dikildikleri takdirde düzenli olarak gübrelenmesi gerekir.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Dar bahçeli ev ve blokların önünde, havuz ve su kaynaklarının çevresinde güzel çiçeklerinden faydalanmak amacı ile kullanılır.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) bitkisinin peyzajda kullanımı:

Acem Borusu (Bignonia - Campsis) bitkisinin peyzajda kullanımı.

Ayrıca duvarların, pergola ve çardakların yeşillendirilmesinde de çok kullanılır. Çiçek ve yaprakları zehirlidir. Ilık duvar diplerinde yetiştirilirler.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Bitkisinin Önemli Türleri

Campsis radicans ( Acemborusu ) Türü
Yazın yeşil tüysü yaprakları 25 cm uzunluğunda, yaprakçıklar eliptik şeklinde ve 9–11 adettir. Yapraklar karşılıklı dizilmiş ve kenarları dişlidir. Hermafrodit çiçekleri kış hariç 3 mevsim dalda kalır. Yaz sonunda açan çiçekler parlak kırmızı renkli, uzunca, borumsu huni görünüşlüdür. Çiçekler 7 cm uzunluğunda, 4 cm genişliğinde, küçük ve yatık lopludur.

Normal taze bahçe toprağında iyi gelişir. İyi drenajlı besince zengin, hafif ve nötr toprakları sever. Sıcak yerlerden hoşlanırlar. Korunaklı yerlerde kış soğuklarına dayanır, ancak su baskınlarına dayanıksızdır.

Campsis radicans ( Acemborusu ) türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı:

Campsis radicans ( Acemborusu ) türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı.

Tohum ve çelikle üretilir. 5 C°’de 2 ay katlamaya alınan tohumlar erken ilkbaharda ekilir. Yaz sonunda sera ortamında yapılan çelikle üretimde köklenme yavaş, ancak oran yüksek olur. Dinlenme döneminde kök parçaları ve kök çelikleri ile aralıkta ısıtmalı sera ortamında, ilkbaharda ise yumuşak çeliklerle seralarda üretim başarı ile gerçekleşir. Erken ilkbaharda alınan çelikler açık alanlarda da köklendirilebilirler.

Campsis grandiflora ( Çin borusu ), Acemborusu Türü
Çin ve Japonya kökenlidir. Bazı türlerde havai kökler bulunurken, bazı türlerde havai kökler yoktur. Yaz sonunda, temmuz-ağustos ayında açan çiçekleri parlak-kırmızı, turuncu-kırmızı renkte olup, 9 cm uzunluğunda ve sarkıktır. Yapraklarını kışın döker ve 6–9 m boylanır. Diğer campsis türlerine göre soğuğa daha az dayanıklıdır. Kısıtlı gelişmeleri nedeniyle özellikle küçük bahçelerde önerilirler.

Campsis grandiflora ( Çin borusu ), Acemborusu türünün genel görünüşü ve çiçek yapısı:

Campsis grandiflora ( Çin borusu ), Acemborusu türünün genel görünüşü ve çiçek yapısı.

Campsis x tagliabuana, Acemborusu Türü
Güçlü bir tırmanıcı ve yazın yeşil melez bir türdür. İki Campsis türünün melezlenmesi ile elde edilmiştir. Yaz sonunda açan çiçekleri huni biçiminde ve yaygın lopludur. Çiçek boyu 10 cm uzunluğundadır. Sarı ve koyu kırmızı renkli çiçekler, salkım halindedir. 7,5 m kadar boylanabilir. Yaprakları tüysü, yaprakçıkları oval ve dişlidir.

Campsis x tagliabuana acemborusu türünün çiçekleri:

Campsis x tagliabuana acemborusu türünün çiçekleri.

Geç çiçeklenmesinden dolayı tercih edilen bir türdür. Sıcak geçen yaz mevsiminden sonra çiçeklenme daha fazla olur. Bu yüzden sıcak bölgeler için şahane bir bitkidir.

Acem Borusu (Bignonia – Campsis) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Genç bitkilerde mantari hastalıkların yanı sıra, yaprak bitleri, salyangoz ve sümüklü böceklerle mücadele edilmedir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.