Yasemin (Jasminum) Üretimi | Sarılıcı Tırmanıcı Bitkiler | Peyzaj

Yasemin (Jasminum) Yetiştiriciliği

Yasemin (Jasminum) Bitkisinin Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Scrophulariales
  • Familya: Oleaceae
  • Botanik adı: Jasminum
  • Türkçe adı: Yasemin

Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan 200 kadar türü bulunmaktadır. Her dem yeşil veya yazın yeşil olup sarılıcı ya da dik büyüyen türleri vardır. Dağınık ve seyrek bir habitüse sahiptir.

Yasemin (Jasminum) bitkisinin genel görünüşü:

Yasemin (Jasminum) bitkisinin genel görünüşü.

Dalları yeşil ve köşelidir. Yaprakları karşılıklı veya sarmal dizilişlidir. Yapraklar genellikle tüysüzdür. Bazı türlerde bir sapta tek yaprak bulunur. Yaprakların kenarları tamdır. Çiçekleri dal ucunda, beyaz pembe ve sarı renklidir.

Yasemin (Jasminum) Bitkisinin Üretimi

Üretimi çelik ve daldırma ile yapılır. Kasım ayında kuvvetli sürgünlerden 20 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler hormon ile muamele edilmeden açık araziye veya soğuk yastıklara dikilir. Takip eden ilkbaharda nisan ayında % 65 üzerinde köklenme sağlanır. Köklenen çelikler yine bu aylarda sökülerek geliştirme yastıklarına aktarılır.

Çelikle üretimde diğer bir çelik alma zamanı ise yaz aylarında hazırlanan yarı odunsu çeliklerin köklendirilmesi ile olur. Yaz aylarında 7,5–10 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler yine herhangi bir hormon ile muamele yapılmadan sisleme altına veya sıcak yastıklara dikilirler. Bu yöntemde köklenme oranı % 90–100 arasındadır.

Daldırma ile üretimde ilkbahar ve yaz aylarında adi daldırma ile yapılır.

Yasemin (Jasminum) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Çoğu türü soğuğa hassastır, dona dayanıklı türleri de vardır. En iyi, nemli ve bol güneşli yerlerde yetişirler ve bakımları kolaydır.

Yasemin (Jasminum) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Bir duvar veya ağaca dolanarak tırmanırlar. Çiçeklerinin rengi ve kokusundan dolayı süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Aydınlık olması koşulu ile iç mekânlarda da yetiştirilir.

Yasemin (Jasminum) bitkisinin peyzajda kullanımı:

Yasemin (Jasminum) bitkisinin peyzajda kullanımı.

Yasemin (Jasminum) Bitkisinin Önemli Türleri

Jasminum fruticans, Yasemin Türü
Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Ülkemizde Marmara Bölgesinde doğal olarak bulunur. Yarı her dem yeşil, 1,5–3 m kadar boylanabilen dik duruşa sahip, kesif habitüslü bitkilerdir.

Jasminum fruticans yasemin türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı:

Jasminum fruticans yasemin türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı.

Dalları köşeli, yaprakları ters yumurta biçimindedir. Çiçekleri 1,5 cm çapında, sarı renkli ve haziran-temmuz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Jasminum polyanthum ( Çin yasemin ), Yasemin Türü
Çin kökenlidir, boylu ve kışa dayanıklıdır. Sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişen sarmaşık türüdür.

İlkbaharda ya da yaz başında açan çiçekleri beyaz, tomurcukları koyu-pembe ya da koyu-kırmızı renklidir. Çiçekleri çok güzel kokar ve bol çiçeklidir. Tüysü yaprakları 7 yaprakçıktan oluşur. Ilıman iklimlerde çiçekleri ve kokusu için yetiştirilir.

Jasminum polyanthum yasemin türünün genel görünüşü:

Jasminum polyanthum yasemin türünün genel görünüşü.

Sıcak bölgelerde ve açık alanlarda, sıcak duvar önlerinde kullanılır. Çiçeklenme sonrası özellikle seralarda budanması gerekir.

Jasminum nudiflorum ( sarıçiçekli yasemin ) Türü
Boyları 2–3 m ve çalı yapılıdır. Yapraklarını döken arsız bir türdür. Henüz yapraklar belirmeden bir önceki yılın sürgününde çiçek açar. Sarı çiçekleri 6 yapraklı ve hoş kokuludur. Aralık-nisan ayında ekildiği bölgeye ve konumuna göre çiçeklenir. Donlara dayanıklıdır. Sarkık form olarak kullanılır.

Jasminum nudiflorum sarıçiçekli yasemin türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı:

Jasminum nudiflorum sarıçiçekli yasemin türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı.

Jasminum officinale ( beyaz çiçekli yasemin ) Türü
Yarı yaz yeşili veya hep yeşil tüysü yaprakları 7 çifttir. Yapraklar sürgünlere karşılıklı dizilmiştir. Sürgünleri ince ve yeşil renkli, 4 köşeli, önceleri az tüylü ya da tüysüz, sonraları çıplaktır. Haziran-eylül aylarında açan çiçekler en uçta ve beyaz renklidir. Çiçeklerin 2–10 adedi bir arada, son durumlu şemsiye kuruluşunda ve güzel kokuludur. Çiçeklenme uzun süre devam eder. Çiçekleri hermafrodittir ve tozlaşma böceklerle olur.

Jasminum officinale beyaz çiçekli yasemin türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı:

Jasminum officinale beyaz çiçekli yasemin türünün genel görünüşü, yaprak ve çiçek yapısı.

Toprak isteği bakımından kanaatkârdır. İyi drenajlı humusça zengin toprakları sever. Kumlu ve kireçli topraklarda da yetişmeye uygundur. Sıcak ve ılıman iklimleri sever. Soğuk iklim şartlarına dayanıksızdır. Hızlı büyür, maksimum 10 m boy yapar.

Çoruh ırmağı kenarlarında ağızlık yapmak amacı ile yetiştirilir. Binaların kuzey cephelerinde daha iyi gelişim gösterir. Çiçeklerinden yapılan çay antiseptik olarak kullanılıp rahatlatıcıdır. Çiçeklerinin güzel kokması nedeni ile parfümeri sanayisinde de kullanılır.

Yasemin (Jasminum) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Kışı fazla sıcak ortamda geçirirse yaprak bitlerine maruz kalabilir ve yine kışı sıcak ortamda geçirirse çiçeklenme olmaz. Bu nedenle böyle durumlarda havalandırılmalıdır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.