Disk Balığı (Symphysodon Discus) | Yavrularını Büyüten Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Disk Balığı (Symphysodon Discus) Akvaryum Balığı

Türe adını veren orijinal disk balığı, Rio Negro Nehri ve kollarında yaşar. Az rastlanan bir türdür. Doğada boyu 20 cm’ye ulaşır.

Gövde biçimi, genel görünüm, fiziki özellikler ve üreme biçimi açısından skalaryaya büyük benzerlik gösteren bir Cichlidae üyesidir. Brezilya kökenli olup özellikle Amazon Havzası ırmaklarında yaygındır. Bu ailenin, doğada renk farklılıkları gösteren değişik birkaç türü bulunur.

Disk balığı, gövdeyi yukarıdan aşağıya kesen dikey bantları, kırmızı ve mavi renkleriyle yarattığı göz alacı kontrastlarla olağanüstü güzeldir.

Disk Balığı (Symphysodon Discus) Çeşitleri

Kahverengi Disk Balığı (Symphysodon Aequifasciata Axelrodi)
Kahverengi disk balığı küçük bir türdür. Boyları ortalama 12-15 cm kadardır. 10 cm’yi pek geçmez. Yuvarlak biçimde yassı gövdelidir, altın sarısı rengindedir. İlki gözlerinin üzerinden, sonuncusu kuyruk yüzgeci kökünden geçmek üzere 9 tane koyu renkte dikey bant bu gövdeyi süsler. Balığın dörtte üçlük bir bölümünü yüzgeçler çevreler. Bu yüzgeçler üzerinde görülen parlak mavi lekeler, yüzgeç kenarlarını süsleyen sarı fon üstündeki mercan kırmızısı kenarla birlikte tam bir renk cümbüşü yaratır. Üreme dönemi dışında erkek ve dişiyi birbirlerinden ayırt etmek çok güçtür. Normal zamanlarda erkekle dişi arasındaki ayırt edici en önemli tanı, dişinin renginin erkeğe oranla daha soluk ve açık olması, mavi lekelerin daha az bulunmasıdır.

Kahverengi disk balığı:

Kahverengi disk balığı.

Yeşil Disk Balığı (Symphysodon Aequifasciata Aequifasciata)
Anal düz yüzgeci yeşil-mavi renktetir, üzerinde kırmızı ve ufak noktalar bulunmaktadır. Değişken ana renk yeşil-kahverengiden yeşil-maviye veya yeşil-maviden yeşil-turkuaza gider.

Yeşil disk balığı:

Yeşil disk balığı.

Mavi Disk Balığı (Symphysodon Aequifasciata Haraldi)
Ana renk mavi-kahverengiden mavi-turkuaza gider.

Mavi disk balığı:

Mavi disk balığı.

Disk Balığı (Symphysodon Discus)
Birinci, beşinci ve dokuzuncu dikey vücut barları daha fazla koyu renktedir. Vücut formasyonu ahenk içindedir, ana renk kahverengi-yeşilden kahverengi-maviye çalar. Değişken uzunlamasına çizgiler gri-maviden turkuaza gider.

Disk balıklarında vücut kısımları:

Disk balıklarında vücut kısımları.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.