Aequidens Cinsi | Yavrularını Büyüten Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Aequidens Cinsi Akvaryum Balığı

Aequidens ailesi üyeleri Güney Amerika kökenlidir. Aequidens cinsi akvaryumlarda belli başlı 6 üyesiyle temsil edilir.

Aequidens Cinsi Çeşitleri

Aequidens Curviceps
Doğadaki boyu 8 cm kadardır. Özellikle üreme zamanlarında karma akvaryumlarda bulundurulduklarında diğer balıklar için tehlikeli olurlar. Canlı yemi severler. Hafif asitli yumuşak sulardan hoşlanırlar. En iyi geliştikleri ısı 26 – 28 C°’dir.

Aequidens curviceps:

Aequidens curviceps.

Aequidens Itayi
Boyu, doğada 14 cm’yi bulursa da akvaryumlarda bu büyüklüğe eriştiği görülmemiştir. Aequidens itayi, yaşama ve üreme özellikleri açısından Aequidens curvicepsten bir farklılık göstermez. Bu balıklar yılda birkaç kez döl verirler ve her defasında 400’den fazla yumurta bırakırlar.

Aequidens itayi:

Aequidens itayi.

Aequidens Latisfrons
Doğada boyları 20 cm’ye erişebilmekteyse de akvaryumlarda 15 cm’den büyükleri pek görülmez. Bedenlerine egemen olan renk, gri-yeşildir. Geniş gövdelerini, yukarıdan aşağıya parlak ve koyu lacivert renkte düzensiz çizgiler süsler. Kuyruk yüzgeci ve sırt yüzgecinin kenarları şarap kırmızısı olup yüzgeçler portakal rengi üzerine mavi beneklidir. Cinsiyetleri, üreme devresi dışında zor ayırt edilir. Erkeklerinin en önemli özelliği, renklerinin dişilere oranla biraz daha parlak olması ve yüzgeçlerinin daha ince bir uçla sonlanmasıdır.

Aequidens latisfrons:

Aequidens latisfrons.

Aequidens Tetramerus
Doğada boyları 25 cm’ye ulaşırsa da akvaryumlarda 20 cm’den fazla büyüdükleri pek görülmez, renkleri de bazı farklılıklara sahiptir. Genel renkleri gri-yeşildir, bu renk gövdede yer yer açılıp koyulaşır. Göğüs yöresi ise pembedir. Gövdeyi baştan başa koyu bir çizgi geçer. Gövdenin ortalarında ve kuyruk yüzgecinin kökünde birer siyah benek vardır.

Aequidens tetramerus:

Aequidens tetramerus.

Aequidens Portalegrensis
Balığın temel rengi gri- yeşildir. Bu renk yüzgeçlerde açılarak sarıya dönüşür. Gözler kırmızı kenarlıdır. Gözden başlayan siyah bir yatay çizgi kuyruğa doğru açılarak devam eder. Kuyruk kökünde de siyah bir beneğe sahiptir. İri bir balıktır. Doğada boyu 25 cm’ye ulaşır ancak akvaryumlarda çoğunlukla 20 cm’den fazla büyümezler.

Aequidens portalegrensis:

Aequidens portalegrensis.

Aequidens Maroni
Üreme etkinliği içindeyken saldırganlaşır ve diğer balıklar için tehlikeli olurlar. Boyları yaklaşık 10 cm kadardır. Gövdelerinin temel rengi, krem ile bej arasında değişir, gözlerinin üzerinden yukarıdan aşağıya doğru koyu bir renk bandı geçer. Yine sırtında koyu renkte irice bir beneği ve gövdeyi yanlamasına kat eden belli belirsiz çizgisi bulunur. Erkeği dişisinden daha sivri biçimli sırt yüzgeci ile ayırmak mümkündür.

Aequidens maroni:

Aequidens maroni.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.