Apistogramma Cinsi (Cüce Cichlidae) | Yavrularını Büyüten Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Apistogramma Cinsi (Cüce Cichlidae) Akvaryum Balıkları

Apistogramma üyeleri Güney Amerika kökenlidir. Bunlar, boyları 5 ile 8 cm arasında olan küçük balıklardır. Bu nedenle ”Cüce cichlidaeler” adıyla anılırlar. Akvaryumlarda yalnızca bir iki türü ile temsil edilirler. Boylarının küçük olması küçük akvaryumlarda yaşayabilmelerini sağlar. Hafifçe asitli ve yumuşak suda daha sağlıklı yaşarlar. 26 – 28 C° sıcaklıkta iyi gelişirler. Canlı yemden hoşlanırlar.

Apistogramma Cinsi (Cüce Cichlidae) Çeşitleri

Apistogramma Agassizi
Temel rengi gri – yeşildir. Sırtı koyu mor renkte ise de kuyruğa doğru giderek açılır. Koyu renkte zikzaklı bir çizgi tüm gövdeyi baştan kuyruğa kadar kat eder. Erkekler dişilere göre daha büyük olur.

Yüzgeçleri daha uzun, renkleri daha parlaktır. Dişiler özellikle üreme dönemlerinde sarı-turuncu renk alır. Sırt yüzgeçleri erkeklerde daha gelişkindir ve sivri bir uçla son bulma özelliği ile bir cinsiyet belirleyicidir. Canlı yemlere düşkündür. Yumurtalarını daha çok düz yüzeyli taşlar üzerine bırakır.

Apistogramma agassizi:

Apistogramma agassizi.

Apıstogramma Ortmanni
Büyükleri doğada en çok 7 cm’ye ulaşır. Akvaryumlarda biraz daha küçük olur. Temel rengi gri-yeşildir, sırtı menekşe rengine çalar. Solungaçlar üzerinden geçen koyu renkte dikey bir bandı vardır. Ayrıca tüm gövdesini, gözden kuyruk köküne kadar kat eden bir çizgi süsler.

Apistogramma ortmanni:

Apistogramma ortmanni.

Apistogramma Ramirezi
Büyüklüğü 5 cm kadardır. Çok renklidir ve ışığa göre değişen yanardönerli renk özelliği taşır. Gövdesine egemen olan temel renk, portakal rengi ile parlak erguvan arasında değişir. Tüm gövde ve yüzgeçlerde, yatay doğrultuda ve düzenli sıralar hâlinde görülen metalik ışıltılı açık mavi renkte benekler bulunur. Bu balıklar bitkilere zarar vermez. İyi bitkilendirilmiş akvaryumlardan hoşlanır.

Apistogramma ramirezi:

Apistogramma ramirezi.

Astronotus Ocellatus
Sağlam ve güçlü yapısı, çarpıcı renk düzeni ve değişken renk özelliği ile geniş ilgi gören balıklardır. Doğada boyları 35 cm’ye erişebilir. Akvaryumlarda ise boyları çoğunlukla 20 cm dolaylarında sınırlı kalır. Astronotus ocellatus ’un ilgi çekici özelliklerinden biri, yaştan yaşa değişim gösteren renkleridir. Balığın gövdesine, özellikle gençken, siyaha dönük çok koyu kahverengi egemendir. Bu temel renk üzerinde balık henüz üç haftalık iken tüm gövdeye yayılan gümüşi lekeler görülür. Daha sonra bu gümüşi lekeler altın sarısı rengine ve daha sonra da parlak ve koyu bir turuncuya dönüşür ancak ileri yaşlarda bu çekici renk özelliğini giderek yitirir. Bu balığın rengi gri-kahverengiye dönüşür.

Astronotus ocellatus:

Astronotus ocellatus.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.