Cichlasoma Cinsi | Yavrularını Büyüten Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Cichlasoma Cinsi Akvaryum Balıkları

Cichlasoma, cichlidae içinde yer alan doğal yaşama alanı geniş bir cinstir. Büyüdüklerinde genellikle 30 cm’yi bulan iri balıklardır. Gövdeleri geniş ve güçlü, başları iri, çeneleri kuvvetlidir. Genel görünüm olarak Aequidens cinsine çok benzerler. Onlardan ancak başlarının daha iri olması, ağızlarının büyüklüğü ve anal yüzgeçlerindeki ışın sayısının 4 ile 12 arasında olmasıyla ayrılırlar. Aequidenslerde bu sayı yalnızca 3’ tür.

Cichlasoma Cinsi Çeşitleri

Cichlasoma Biocellatum
Bakla rengine yakın açık kahverenginden koyu yeşile, mavi – yeşilden siyaha yakın bir renge dönüşür. Balığın gövdesi, yanlarda 6 veya daha fazla sayıda koyu renkte dikey bantlarla süslüdür. Biri gövdenin ortasında, diğeri kuyruk kökünde olmak üzere iki tane beneği vardır. Kalın alt dudağı mavi renktedir ve solungaç kapakları üzerinde parlak mavi beneklere sahiptir. Gövdesini kaplayan tüm pulların ortasında yeşil renkte birer benek ışıltıyla parıldar. Sırt yüzgecinin üstü, kırmızı kenarla son bulur. Boyu, doğada 20 cm’ye ulaşmakta ise de akvaryumlarda 16 cm’yi geçmez. Düzenli bir biçimde ve çok iyi havalandırılan, iyi filtre edilen geniş kapsamlı akvaryumlar ister. Canlı yemlere son derece düşkündür. Kuru yemlerle sürekli beslenme sağlıklarını bozar, bu nedenle beslenmelerinde su piresi, su kurtları ve sinek larvaları gibi canlı yemlere mutlaka yer verilmelidir. Yüksek sıcaklığı sever. En iyi geliştikleri sıcaklık 28 C°’dir.

Cichlasoma biocellatum:

Cichlasoma biocellatum.

Cichlasoma Festivum
Ağız yöresinden başlayıp yatay doğrultuyla belli bir açı yaparak yukarı doğru yönelen siyah ve düzensiz bant sırt yüzgecinde de devam eder. Sırt yüzgeci çok iyi gelişmiş olup sivri bir biçimde son bulur. Anal yüzgeç, skalaryada olduğunca aşırı bir gelişme ile uzamış ve bir duyarga hâlini almıştır. Doğada boyu 15 cm’ye erişir. Akvaryumlarda ise biraz daha küçük olur.

Cichlasoma festivum:

Cichlasoma festivum.

Cichlasoma Meeki
Ortalama büyüklüğü 15 cm’dir. Döllenme zamanlarında karın bölgesi ve özellikle göğüs ile ağız çevresi ateş kırmızısı rengini aldığından “ateş ağızlı cichlidae“ adıyla anılır. Gövdenin temel rengi, menekşe rengi izlemini uyandıran mavi – yeşildir. Sırt yöresi biraz daha koyu renktedir. Gözden başlayan ve tam ortasında iri bir benekle son bulan kesikli bir çizgiye sahiptir. Ayrıca yanlar 5 ila 7 arasında değişen, değişik renk koyuluğunda ve kalınlıkta dikey bantlarla süslüdür. Sırt yüzgeçleri parlak mavi bir kenarla dekorlaşırken anal yüzgeçleri siyah bir kenarla çevrelenir.

Cichlasoma meeki:

Cichlasoma meeki.

Cichlasoma Nigrofasciatum
8-10 cm boylarında çok çekici bir balıktır. Gövdesine egemen olan renk düzeni nedeniyle zebra balığı adıyla anılır. Koyu kahverengi ve menekşe rengi ışıltılara sahip gri-mavi pullar, gövdenin yanlarında çok sayıda dikey bantlar oluşturur. Açık ve koyu olan bu iki rengin göze çok hoş görünen düzeni, metalik ışıltılı yeşil renkli yüzgeçlerle daha bir güzellik kazanır. Çok hareketli ve canlı bir karaktere de sahip olan bu balık ne yazık ki diğer türlerle olduğu gibi kendi ailesi içinde de kavgacı ve geçimsizdir. Bu nedenle geniş akvaryumlarda ve az sayıda olmak üzere beslenmeleri mümkündür.

Cichlasoma nigrofasciatum:

Cichlasoma nigrofasciatum.

Cichlasoma nigrofasciatum yumurtaları:

Cichlasoma nigrofasciatum yumurtaları.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.