Dügah Makamı | Dügah Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Dügah perdesidir.

Seyri: Çıkıcıdır.

Güçlüsü: Çargah perdesidir.

Yeden: Nim Zirgüle perdesidir.

Donanımı: Saba makamı gibi si için koma bemolü, re için bakiye bemolü donanıma yazılır. Diğer dizilere geçildiğinde gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir.

Dügah Makamı Dizisi: Dügah makamı dizisi, yerinde Saba makamı dizisi ve Yegah perdesindeki Nev’eser makamı dizilerinin birlikte kullanılmasıyla meydana gelir.

Dügah makamı dizisi, aynen Saba makamı dizisi gibi yazılır. Ancak seyir yapılırken farklar hemen meydana çıkar. Yegah perdesi üzerindeki Nev’eser dizisi bu makama ayrı bir renk katar.

Dügah Makamı Dizisi:

Dügah Makamı Dizisi.

Dügah Makamı Seyri: Dügah makamının seyrine genellikle Durak sesi civarından başlanır. Nev’eser dizisinde dolaşılarak Güçlü olan Çargah perdesinde asma kalış yapılır. Saba makamından Güçlü üzerindeki ve Tiz Durak üzerindeki genişleme sesleri çok kullanılmasına karşılık, Dügah makamında aşağıdaki sesler daha fazla kullanılmıştır. Durak’tan aşağıya Nikriz Beşlisi halinde Yegah perdesine inilir. Dügah perdesi üzerinde Hicaz Dörtlüsü halinde genişler. Bu şekilde Nev’eser dizisi meydana gelmiş olur.

Dügah perdesi üzerinde Saba Dörtlüsünün seslerine geçilir. Tekrar Güçlü’de kalış yapılarak muhtelif seslerde dolaşılır. Karara doğru Hicaz Dörtlüsünün sesleri ile inilir. Yedeni olan Nim Zirgüle perdesi de gösterilerek Dügah perdesinde karar verilir.

Dügah Makamı Seyri:

Dügah Makamı Seyri.

Dügah Makamı’na Örnek Bir Eser:

Dügah Makamı'na Örnek Bir Eser.
Dügah Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.