Greyfurt Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Greyfurt Meyvesi İçin Hasat Zamanı

Eğer yıllık bakım işleri tekniğine uygun yapılmışsa daha kaliteli meyve elde edilecektir. Hasat, uzman işçiler tarafından ve tekniğine uygun olarak yapılmalıdır.

Tüm turunçgiller gibi greyfurt meyvelerinin hasadına da ekim-kasım aylarında başlanır. Ancak, greyfurt ağaçları daha erken ve meyve yeşilken hasat edilmeye de başlanabilir. Meyve toplama açık, kuru, güneşli ve ılık havalarda yapılmalı, meyvelerin üzerinde çiy ve kırağı varsa bunların kuruması beklenmelidir.

Hasat zamanı gelmiş greyfurt meyveleri:

Hasat zamanı gelmiş greyfurt meyveleri.

Bütün ürünler gibi, turunçgillerin de hasat zamanının tespiti çok önemlidir. Zamanından erken veya daha geç yapılacak hasat; meyve kalitesini düşürür ve dayanıklılığını azaltır. Hasat mutlaka olgun meyvelerde yapılmalıdır. Olgunluğun tespitinde genellikle, meyvede usare oranı, şeker, asitlik ve meyve kabuk rengi değişimleri göz önüne alınır. Esasen, uzun yıllar boyunca hasat yapıldığından, hasat zamanının belirlenmesinde fazla bir yanılma olmaz.

Greyfurt Hasadının Yapılışı

Hasat temizlenip ilaçlanmış makasla yapılmalı ve saplar uzun bırakılmalıdır. Hasat sırasında, hava açık veya güneşli olmalı, ağaçlar ıslak olmamalıdır.

Hasatta merdiven kullanılmalıdır. Hasat yapılırken ağaçlara zarar verilmemelidir. Hasada başlarken, önce ağaçların, etek dallarındaki meyveler toplanmalıdır.

Greyfurt hasadının yapılışı:

Greyfurt hasadının yapılışı.

Hasat edilen meyvelerin zarar görmemesi için, toplama kaplarının içleri düzgün olmalıdır.

Hasat edilmiş greyfurt meyveleri:

Hasat edilmiş greyfurt meyveleri.

Meyveler ya elle tutulup döndürülerek ve sapı bükülerek kopartılır ya da keskin bir bıçakla kesilerek hasat edilir. Hasat sırasında ağaçların dalları kınlmamalıdır.

Greyfurt Meyvelerini Pazara Hazırlama

Hasat edilen meyveler, az miktarda olduğunda bahçenin kenarında tasnif edilip ambalajlanabilir. Meyve çoğaldığında ve iyi bir ambalaj yapmak için, mutlaka paketleme evleri kullanılmalıdır. Ülkemizde üretilen bütün meyveleri işleyecek kapasitede paketleme evleri vardır. Bunlar yetiştirme bölgelerine dağılmış durumdadır.

Taşıma kapları ile topluca paketleme evlerine getirilen meyveler, burada, bantlar üzerinde önce ayıklanır. Daha sonra yıkama bölümlerinde, özel ilaçlı sıvalarla ve fırçalarla temizlenir. Gerekirse özellikle ihracat için mumlanır ve kurutulur.

Greyfurt meyvelerinin ayıklanması:

Greyfurt meyvelerinin ayıklanması.

Daha sonra, çaplarına göre boylanarak uygun boyutlardaki ambalaj sandıklarına yerleştirilir. Böylelikle, meyveler iç ve dış pazarlama için hazırlanmış olur.

Ambalaj sandıklarına yerleştirilen greyfurt meyveleri:

Ambalaj sandıklarına yerleştirilen greyfurt meyveleri.

Greyfurt ve Depolama

Ülkemizde greyfurt üretimi yıllık 75000 tondur. Meyveler kalite özelliklerine göre 3 sınıfa ayrılır.

Ekstra Greyfurt Sınıfı
Bu sınıfa üstün nitelikteki greyfurt meyveleri girer. Bu sınıfa giren meyveler şekil, görünüş, gelişme ve renk bakımlarından çeşide has özellikte olmalıdır. Ürünün genel görünüşünü, özelliklerini, ambalâj içindeki durumunu bozmayacak çok hafif özürler hariç, hiç bir kusuru olmamalıdır.

Sınıf I Greyfurt
Bu sınıfa iyi nitelikteki greyfurt meyveleri girer. Bunlar; yetiştirildikleri bölgeye ve toplanma zamanlarına göre çeşidin tipik özelliklerini taşır. Meyvelerin genel görünüşlerini veya muhafaza edilebilme özelliklerini bozmayacak aşağıdaki özürleri bulunabilir:

  • Hafif şekil bozukluğu,
  • Hafif renk bozukluğu,
  • Meyve gelişirken meydana gelen ve çeşidin kendinde bulunan gümüş kabukluluk, paslılık gibi hafif kabuk kusurları,
  • Meyvenin ayıklanması veya sürtünme, dolu vb. sebeplerden meydana gelen iyileşmiş hafif kusurlar.

Sınıf II Greyfurt
Bu sınıfa, daha üst sınıflara giremeyen fakat genel özelliklere uygun bulunan greyfurt meyveleri girer. Meyvenin genel görünüşüne veya muhafaza edilebilme özelliklerine fazla zarar vermeyecek aşağıdaki özürler bulunabilir:

  • Şekil bozukluğu,
  • Renk bozukluğu,
  • Kaba ve kalın kabukluluk,
  • İyileşmiş (kapanmış) yüzeysel kabuk yaraları,
  • Kabuğun etinden kısmen ve hafifçe ayrılması özürleri bulunabilir.

Diğer turunçgillerde olduğu gibi greyfurtun, depolanmasının önemli avantajları vardır. Bunlar;

  • Ağaç üzerinde oluşan kaliteyi, meyve tüketilinceye kadar muhafaza etmek,
  • Pazara düzenli olarak meyve arz edilerek fiyat istikrarı sağlamak,
  • Özellikle ihracat için, toplu ve düzenli meyve temin etmektir.

Bu avantajlardan yararlanabilmek için, meyveler mutlaka soğuk depolara konularak muhafaza edilmelidir. Greyfurt meyveleri, adi depolarda veya makineyle soğutulan depolarda muhafaza edilirler. Kış aylarında, adi depo olarak, havalandırılabilen herhangi bir odaya konulabilir. Havalar ısındıktan sonra, bu odalarda meyve muhafaza edilmez.

Meyveler, adi depoya veya makine ile soğutulan modern depolara konmadan önce, ambalajlanmalıdır. Depolanacak meyveler, ambalajlanmadan önce veya ambalajlama sırasında, hastalıklara karşı mutlaka ilaçlanır. Aynı şekilde, soğuk depolarda temizlenip ilaçlanır. Soğuk depolara ambalajlanmış meyveler, ambalaj kaplarının arasından hava geçebilecek şekilde istiflenmelidir.

Greyfurt meyveleri nispi nem %85-90 ve sıcaklık 7-9 C°’de ise 6-7 ay depolanır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.