İnkübasyon Çalışmasında Yavruların Bakımı ve Gelişmesi | Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıkları

İnkübasyon Çalışmasında Yavruların Bakımı ve Gelişmesi

Köpük yuva yapanlardan döl almak, görüldüğü üzere biraz bilgi ve biraz özenle kolayca mümkün olabilmektedir. Yavrular, köpük yuva içinde korunan yumurtaları çatlatıp akvaryuma dâhil olduktan sonra, daha iki gün babalarının bakımına gereksinim duyar. Çünkü kendi kendilerine yetecek, yüzebilecek, bir yerden bir yere gidebilecek güçte değillerdir. Yuvalarından düştükleri takdirde oldukları yerde kalırlar. Babaları onları alarak yeniden yuvaya yerleştirir.

Yumurtadan çıktıktan iki gün sonra yavrular güçlenmiş olur. Yüzebilecek olgunluğa erişir. Artık onları yuvada tutabilmeye olanak yoktur. Yuvayı bırakıp yüzmeye, akvaryuma dağılmaya başlarlar. Bu babayı huzursuz eder. O ana değin koruyup gözettiği onlar değilmiş gibi yavrularını yemeğe girişir. Eğer dikkatli davranıp babayı akvaryumdan zamanında çıkartmazsanız elinizde pek bir şey kalmayacaktır.

Yavrular kendi kendilerine yetmeye başladıktan sonra, akvaryumda bulunan mikroorganizmalarla, enfüzvuarlarla beslenmeye başlarlar. Üreme akvaryumunda çürümüş bitki yaprakları ve benzeri döküntüler varsa yumurtaların dökümünden, yavruların serbest yüzmeye başlamalarına değin geçen 4 -5 günlük süre içinde suda oluşacak olan enfüzvuarlar yeterli olabilir. Aksi halde iyi beslenememeleri gibi bir durum ortaya çıkar ki bu, yavruların bütün gelişmelerini ve niteliklerini olumsuz yönde etkiler. Bunu önlemek için yapay yolla enfüzvuar üretilip balıkların gereği gibi beslenmeleri sağlanabilir. Ancak enfüzuarların fazla oranda ve kontrolsüzce akvaryuma konulması halinde, suyun dengesinin ve niteliğinin bozulacağı kuşku götürmez. Bu da yavruların sağlığı üzerinde büyük sakıncalar doğurur. enfüzvuarlar akvaryuma, damlalıkla ve kısa süre içinde yenilip tüketilecek oranda konulmalıdır.

Bu ilk adımda, su niteliğinin bozulmadan korunması ve daha denetimli bir beslenme için suya, yine bir damlalık aracılığıyla, yağı alınmış homojen sütten yalnızca iki damla damlatılır. Sütün damladığı yerde bir beyazlık oluşur. Bu beyazlık yavrular tarafından yenildikçe günde iki üç defadan fazla olmamak üzere süt damlatmayı yinelemek gerekir.

Yavrular bir haftalık olduklarında, yumurtadan yeni çıkmış karides kurtçukları, dondurulmuş karides kurtçukları, un haline getirilmiş kuru yemler verilebilir. Yavrular büyüdükçe ince su pireleri, kıyılmış su kurtları, diğer canlı yemlerle ve kuru yemlerle dengeli bir beslenme uygulanmalıdır.

Artık yüzlerce yavruya birden sahip olmuşsunuzdur. Ancak pek çok üretici yavrularının 10—12 günlükken çok sayılarda ölmeye başladığını gördüğünde aynı ölçüde üzülür. 17. ve 18. günlerde ise alınan yüzlerce dölden ancak çok az sayıda canlı yavru kaldığını görmek çok acıdır. Sık karşılaşılan bu durumu önlemek mümkün olduğu gibi fazla zor bir işlemi de gerektirmez.

Labirentli balıkların yavruları yumurtadan çıktıklarında gelişmiş bir labirent organına sahip değildir. Labirent odacıklarını oluşturacak olan kıkırdaklar ve içlerindeki kılcal kan damarları zaman içinde gelişimlerini tamamlar. Bu nedenle başlangıçta akvaryum suyunun havalandırılması, filtre edilmesi yani suyun oksijence zenginleştirilmesi ve niteliğinin korunması zorunludur. Bu da su ısısında değişimler meydana getirmemek şekilde sağlanmalıdır. En uygun filtre sistemi, taban kumunun arıtıcı olarak kullanıldığı yöntemdir.

Yavrular ancak 12 ila 17 günlük olduktan sonra labirent organları soluma görevindeki paylarını yerine getirebilecek olgunluğa erişir. Yavru, akvaryum yüzeyine yükselerek havadan serbest oksijen almaya başlar. Ancak başlangıçta labirent odacığını oluşturan kıkırdaklar zar gibi incedir. Sudaki ve akvaryum yüzeyindeki havanın ısısındaki en küçük düşmeler, labirente gelen havadaki oksijeni emmeye yarayan kılcal damarların üşütülmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Bu da henüz çok duyarlı ve dirençsiz olan yavruların ölmelerine yeter.

Bu üzücü durumun önüne geçmek, büyük ölçüdeki yavru kayıplarını önlemek için alınabilecek olan önlemler vardır.

  • Her şeyden önce akvaryum ısısının düzenliliği, mümkün olduğu ölçüde oda ısısının bir düzeyde tutulmasıyla sağlanmalıdır. Eğer bu mümkün olamıyorsa hiç değilse oda ısısıyla akvaryum ısısı arasında büyük farkların ortaya çıkması önlenmelidir.
  • Akvaryum yüzey suyunun tozlanması engellenmelidir.
  • Akvaryum çerçevesinin üst kenarlarına birkaç küçük plastik parçası donduktan sonra üzeri tümüyle camla örtülmelidir. Konulan küçük plastik parçalarının sağladığı aralıktan akvaryum için gerekli olan hava girebilecektir.
  • Akvaryum üstüne örtülen cam örtü, biri büyük, diğeri küçük olmak üzere iki parçadan oluşmalıdır. Yavruların bakımı ve beslenmesi gibi herhangi bir nedenle akvaryum örtüsünün açılması gerektiğinde, yalnızca bu küçük parça kaldırılarak akvaryum yüzeyindeki havanın tümüyle soğuması önlenmiş olur.
  • Akvaryumu aydınlatmakta kullanılan ışıklandırma düzenine sahip akvaryum üst kapakları, lambaların verdiği ısıyla bir ısıtıcı gibi ısı verir. Bunların üzerine koruyucu bir örtü örtmek yoluyla ürettikleri ısının büyük ölçüde akvaryum yüzeyine dağılmaları sağlanabilir. Böylece, akvaryum yüzeyinde sürekli olarak elverişli bir ısıya sahip olmak mümkün olur.
  • Yavrular 15 günlük olduklarında, yalnızca 2/3’ü suyla dolu bulunan içlerinde yaşadıkları üreme akvaryumuna su ilave etmek gerekir. Ancak bu birdenbire yapılmaz. Akvaryuma, uygun nitelikte, bekletilmiş ve ısısı akvaryum suyu ısısına getirilmiş suyla tümüyle doluncaya kadar her defasında yalnız 1 cm yüksekliğinde olmak üzere 3 günde bir ilave yapılır.
  • Yavrular 70 ila 120 gün arasında cinsiyetlerini belli eder. Eğer bir zorunluluk doğmamışsa ayrımın bu çağlarda yapılması daha elverişlidir. Özellikle erkek yavrular 3 aylık olduklarında mutlaka birbirlerinden ayrı tutulmalıdır.

Erkek ve Dişi Bireylerin Fiziksel Durumu
Erkeklerin bütün yüzgeçlerinde dorsal yüzgeç sivri, dişide ise dorsal yüzgeç yuvarlak biçimdedir. Canlı yemle beslenenlerinde çok iyi yetişir ve döl vermeye hazırlanır. Senede 34 defa döl alınabilir. Üreme zamanı dişilerin karın kısmı belirgin olarak şişer. Bu da yumurtlamaya hazır olduğuna işarettir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.