Larva İçin Bakım ve Besleme | Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıkları

Larva İçin Bakım ve Besleme

Labirentli balıklar her türlü yemi kabul eder. Bu nedenle karma yemle beslenirler. Özellikle doğal beslenme düzenlerine uygun beslenirlerse sağlıklı yaşamları sağlanır. Doğada bu balıkların temel besini çeşitli böcek ve sivrisinek larvalarıdır. Kuru yemlerin yanında sık sık canlı yem de vermek gerekir. Özellikle yeni doğan yavruların gelişimi için protein ağırlıklı yemler (artemia salina, tubifeks tubifeks vb.) hızlandırıcı bir etki yapmaktadır. Ayrıca yavruların gelişimi için protein ağırlıklı yemler tercih edilecekse protein oranı yüksek olan pul ve pelet yemler verilmelidir.

Artemia Larvası (Artemia Salina)
Yavruların gelişim hızını ciddi şekilde etkiler ancak sindirim sistemini yorar. Tubifeks kurdu da azımsanmayacak bir protein içeriğine sahiptir (% 60 – 80) ancak bu yem genellikle lağımlardan toplandığı için, bakteri taşıma olasılığı çok yüksektir. Yavrular için de, yetişkin balıklarınız için kullandığınız pul ve pelet yemleri kullanmanızdır. Bu yemleri yavru balıklara verirken, yiyebilecekleri boya getirmeyi unutmayınız. Bu iş için en ideal alet ise metal çay süzgecidir.

Yem olarak kullanılan artemia larvası (artemia salina):

Yem olarak kullanılan artemia larvası (artemia salina).

Yavru balık üretiminde ve değerli akvaryum balıklarının beslenmesinde çok yararlanılan bir canlıdır. En önemli özelli çok tuzlu sulardan (özellikle ülkemizde tuzlalardan) toplanan yumurtalar uzun süre saklanabilir ve istenildiğinde bu yumurtalardan larva çıkartılarak yavru veya balık beslenmesinde kullanılabilir.

Yumurtalardan en yüksek çıkış gücünü ve normal sürede yavru çıkışını sağlamak için şu yol izlenir. Yumurtalardan larva çıkışında mutlak tuzlu su kullanılır. Eğer deniz olan bir yerde iseniz temiz deniz suyu kullanılır. Denizden uzak bir bölgede iseniz tuzlu su hazırlanır. Bu suyun en az % 0, 20 (binde yirmi) tuzlu olması lazımdır. Bunun için örneğin 100 litre su içine 2000 gr tuz karıştırarak istenen su sağlanabilir. Hazırlanan su bir cam akvaryuma alınır. Isıtıcı termostatla birlikte monte edilir. Isıtıcı 27 C°’ye ayarlanır. Kuvvetli bir havalandırma uygulanır. Yumurtalar, kuvvetle havalandırılan ve sıcaklığı en az 26 C°, en ideali 27 C° olan suya konulunca normal olarak 30- 48 saat sonra yumurtalardan larvaların çıkmış olduğu izlenecektir. Bu larvaların en geç 12- 18 saat içersinde yedirilmesi en uygundur. Çünkü yedirme süresi uzatılır ise larva, vücudunda hayatının ilk 2 gününde kullanılması için hazır olan yumurta sarısını tüketir ve bu larvanın yem değeri azalmış olur.

Akvaryumda, çıkmış olan larvaların toplanmasında şu yol izlenir. Larvalar ışığa doğru hareket etme eğilimindedir. Bu nedenle akvaryumun üzeri siyah veya koyu, ışık geçirmez bir örtü ile kapatılır ve sadece bir noktadan az ışık girecek şekilde açık bırakılır. Havalandırma bu sırada durdurulmalıdır. Larvalar kısa bir sürede (30- 60 dk.) bu ışıklı kısımda toplanır. Bu kısımdaki suyun sifon ile bir tülbende süzülmesi ile larvalar bez kepçede toplanmış olur. Toplanan larvaların tuzlu su ile birlikte diğer akvaryumlardaki balıklara yem olarak verilmesi doğru olmaz. Kepçe bir su kabında hafifçe çalkalandıktan sonra yem olarak kullanılır. Hava durulunca ölü yumurtalar hemen üste çıkar larvalar ise dip kısma doğru hareket eder. Larvaların hepsi toplandıktan sonra bu su 3- 4 kez larva çıkartma amacı ile tekrar kullanılabilir. Suda kokuşma veya bulanma başlar ise yeniden su hazırlayarak kullanmak gerekir.

Artemia salinanın 1 cm dolayındaki erginleri tuzlalardan toplanarak iri balıklara yem olarak verilebilir.

Daphnia ( Su Piresi)
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır.

Su pireleri genel olarak su birikintilerinde, su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürer. Ülkemizde bu gibi yerlerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler bu yemi su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca
toplayabilirler.

Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğinde, gazete kâğıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarak da kullanabilirsiniz.

Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyoruz.

Su Piresinin Üretilmesi
Çok sayıda su piresine gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş, rotasyon halinde üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun.

Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.

  • 1 kg iyi, taşsız bahçe toprağı, 200 gr iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 günlük) at gübresi, 10 litre havuz suyunu bir kap içerisine (tercihen cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çeşme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırılır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bol olarak su
    piresi toplanır.
  • Üç kısım koyun gübresi bir kısım asit fosfat (asit phosphate) karışımından 3 çay kaşığı, 5 litre su hesabı ile akvaryum içindeki havuz suyuna koyulur. Örneğin akvaryum içinde 80 litre su var ise bu karışımdan 48 çay kaşığı konulur. Akvaryuma bir miktar su piresi ilave edilir. 3 hafta sonra verim maksimuma ulaştırılır.
  • Bir akvaryuma çeşme suyu doldurulur. 24 saat beklenir. Aşağıda vereceğimiz formül ile üretilecek yeşil su 1/4 oranında ilave edilir. Akvaryuma su piresi konulur.Yeşil su üretimi:
    • K2H2PO4 2.7 gr
    • MgSO4 4.9 gr
    • Ca(NO3) 2 4.7gr karıştırılır.
    • 5-10 l havuz suyu ile karıştırılır.Bir kavanoza konulur ise 3 gün sonra suyun yeşil renk bir renk aldığı görülecektir.
  • Bildiğimiz ekmek mayası (fırınlarda kullanılan) su ile karıştırılarak şurup haline getirilir. Bir akvaryum içerisine (70-80 litrelik) 50-60 gr maya konulacak kadar bu şuruptan ilave edilir. Su, süt görünüşü alacaktır. İçerisine bir miktar su piresi atılır. Havalandırma verimi artırır. Fakat günde bir kez akvaryum karıştırılırsa yeterli olacaktır. Her gün mayanın tüketildiği, suyun berraklaşmasından anlaşılır ise azar azar ilave edilebilir. Her iki haftada bir 20 litre su için bir çay kaşığı kuru koyun gübresi ilave edilir ise verim ve elde edilen su pirelerinin besindeğeri daha iyi olur.

Daphnia magna, yumurtalarıyla birlikte:

Daphnia magna, yumurtalarıyla birlikte.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.