Ispanak Üretiminde Uygulanan Kültürel İşlemler | Sebze Yetiştirme

Ispanak ve Sulama

Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir. Ispanak sudan hoşlanan bir bitkidir. Ancak fazla su bitkiye zarar verebilir. Sulma gerekiyorsa salma, damlama ve yağmurlama yöntemiyle sulama yapılmalıdır.

Ispanakta salma sulama:

Ispanakta salma sulama.

Ispanak ve İlaçlama

Ispanak bitkisini hastalık ve zararlılardan korumak için şu önlemler alınmalıdır:

  • Ispanak bitkisinin hastalık ve zararlılardan korunması için tarım ilacı kullanılmamalıdır. Yapraklarda kalan ilaç artıkları yıkanmayla çıkmayacagı için insanlara zararlı olabilmektedir.
  • Ispanak bitkisinde yaprak bitlerini önlemek için sık aralıklarla sabunlu su püskürtülebilir.
  • Salyangozların zararlarından korunmak için fidelerin etrafına meşe odunu külü serpilebilir.
  • Ispanak, patates ve meyve ağaçları gibi bitkilerden uzağa dikilmelidir. Bu bitkilere gelen zararlılar ıspanak bitkisine de hastalık taşıyabilir.
  • Ispanak tohumu atılırken sık atılmamasına dikkat edilmelidir. Sık ekim hastalıkların yayılmasını kolaylaştırır.
  • Yabani otların temizlenmesine özen gösterilmelidir.
  • Sulamaya dikkat edilmelidir. Aşırı rutubet hastalıkların yayılmasına neden olur.
  • Tohum seçerken kaliteli ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Taze gübre kullanılmamalıdır.

Ispanakta Görülen Hastalıklar

  • Ispanakta görülen Bakteri Hastalığı: Pectobacterium carotovorum (Bakteriyel yumuşak çürüklük)
  • Mantar hastalıkları ise en çok görülen mildiyö olmak üzere aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Ispanakta görülen mantar hastalıkları:

Ispanakta görülen mantar hastalıkları.

Ispanakta görülen virüs hastalıkları:

Ispanakta görülen virüs hastalıkları.

Yukarıdaki tabloda gösterilen ıspanak hastalıklarının etkileri ve mücadele yöntemleri, Hastalıklar ve Zararlılar Modülünde anlatılmıştır.

Ispanak ve Gübreleme

Genel bir gübreleme düşünüldüğünde dekara 10-12 kg süper fosfat, 10 kg. amonyum nitrat, 10-12 kg potasyum sülfat ve 10 kg. kalsiyum sülfat verilir. Sürümden önce çiftlik gübresi toprağa serilir. Ticari gübreler sürümden sonra toprak yüzeye verilerek kazayağı ve diskaro ile toprağın 8-12 cm derinliğine karıştırılır. Genel olarak dekara 10-12 azot, 8-10 fosfor ve topraktaki miktarına göre potasyum verilmek üzere hesaplamalar yapılmalıdır. Fosfor ve potasyumun tamamı ile azotun yarısı ekimden önce, diğer yarısı hasattan en az bir ay önce toprağa verilmelidir. Ispanak sonbaharda ekilip ilkbaharda hasat yapılacağı zaman fosfat yine ekimden önce verilmeli, azotlu ve potasyumlu gübrelerin yarısı ekimle beraber, diğer yarısı ilkbaharda bitkilerde gelişme başlayınca kalsiyumlu gübre ile beraber verilmelidir.

Gübre atıldıktan hemen sonra yağmurlama yöntemiyle sulama yapılmalıdır. Gübre atıldıktan sonra sulama yapılmazsa yapraklar üzerine düşen gübre yapraklarda yanma meydana getirir. Yaprakların lekelenmesine sebep olur.

Ispanak ve Yabancı Otla Mücadele

Ispanak bitkisinde yabancı ot bir sorundur. Ekimden önce yabancı ot mücadelesi yapmak iyi sonuç verir. Yabancı ot mücadelesi için sıraya ekim uygulanmalıdır. Büyük tarlalarda traktör arkasına takılan kaz ayakları ile, küçük bahçelerde çapalarla yabancı ot mücadelesi yapılır. Ekimden öncede kimyasal ilaçlarla önlem alınabilir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.