Ispanak Üretiminde Hasat | Sebze Yetiştirme

Ispanak İçin Hasat Zamanı

Ispanakta hasat zamanını büyük ölçüde pazardaki fiyatlar tayin eder. İlk dönemde fiyatların yüksek olduğu durumda bitkiler 15–18 cm boy alarak 5-6 yaprak meydana getirdiğinde hasat başlayabilir. Ancak gerçek hasat zamanı bitkinin 8-10 yaprak yaptığı zamandır. Fiyatların düşük olduğu durumlarda bitkinin büyüyerek yaprakların etli bir yapı kazanması beklenir. Böylece yüksek verim elde edilerek birim alandan elde edilen gelir artırılabilir.

Hasada gelmiş ıspanaklar:

Hasada gelmiş ıspanaklar.

Ispanak Hasadının Yapılışı

Büyük yetiştirme alanlarında hasat makine ile yapılır. Makineli hasat yapılacak yetiştiricilikte universal grubu ıspanak çeşidi tercih edilmelidir. Bu ıspanak çeşidi dikine büyüdüğü için makineli hasat için uygun olur. Makineler ıspanağı ya kökü ile çıkarır veya toprak üstü kısmı biçer. Küçük alanlarda ise hasat elle ve bıçakla yapılır. Bitkilerin kökleri toprağın 2-3 cm derinliğinden bıçakla kesilir. Sık yapılan bu işlem seyreltme yerine geçer.

Makine ile ıspanak hasadı:

Makine ile ıspanak hasadı.

Elle ıspanak hasadı:

Elle ıspanak hasadı.

Ispanak’a Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler

Hasat edilmiş ıspanakların alttaki sararmış yaprakları ayıklanır. Kökler temizlenir.Yarım kiloluk demetler haline getirilir. Demetler bağlanarak pazara sunulur. Bu durumdaki ıspanaklar havadar yerlerde bekletilebilir. Demetler uzun süre üst üste bırakılırsa kızışır ve pazarlanamaz hale gelir. Ispanaklar kesinlikle hava almayan kaplara konulmamalıdır. Gözenekli küfeler, file çuvallar ve parmaklı kasalar ıspanak ambalajlamada sıklıkla kullanılır.

Hasat edilen ıspanak, semt pazarında satışa sunulacaksa demetlenmesine gerek yoktur.

Pazara hazırlanmış ıspanaklar:

Pazara hazırlanmış ıspanaklar.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.