Kavun Üretiminde Hasat | Sebze Yetiştirme

Kavun İçin Hasat Zamanı

Kavunlarda olgunluk tayini meyveler ve meyve sapları üzerinde meydana gelen bazı işaretlerle kolayca anlaşılır.

Hasat devresine gelmiş kavunlarda görülen başlıca olgunluk işaretleri şunlardır:

  • Kavun meyveleri gerçek iriliklerine geldikten sonra olgunlaşmaya başlarlar.
  • Olgun meyvelerin saplarının dala bağlandığı yerde bulunan iki küçük kulakçık kurur.
  • Olgun kavunlar ağırlaşır.
  • Dip kısmında hafif bir yumuşama ve koku başlar.
  • Kabuk rengi çeşide özgü rengini alır ve parlaklaşır.

Hasada gelmiş kavun:

Hasada gelmiş kavun.

Tam olgunluğa erişmeden hasat edilen meyveler şeker içeriği, aroma ve tat gibi kalite özelliklerini kazanamazlar. Hasada gelmiş meyveler bitki üzerinde uzun süre bırakılırlarsa şeker miktarı düşer. Meyveler yumuşar, taşıma ve saklamaya dayanıklılığı azalır.

Kavun Hasadının Yapılması

Hasat olgunluğuna gelmiş kavunların hasadı sabah erken saatlerde genellikle elle yapılır. Kavun meyvesi sapı etrafında hafif döndürülmek suretiyle koparılarak bıçak veya makas ile saplarından kesilerek yapılır.

Küçük aile işletmelerinde yapılan üretimde olgunlaşan kavun meyveleri, uzun bir periyotta düzenli olarak hasat edilir. Hasat olgunluğuna gelmiş meyveler bitki üzerinde bırakılmaz.

Tarla sebzeciliğinde ise hasat 1 veya 3 defa yapılır. İşçiliğin pahalı olduğu yerlerde ise hasat bir defada yapılır. Ülkemizde kışlık kavunların tamamında hasat bir defada yapılır.

Kavunlarda hasat:

Kavunlarda hasat.

Kavunlarda verim, çeşit ve yetiştirme sürelerine göre değişmekle birlikte iyi yetiştirme ve bakım şartlarında çeşidin iriliğine göre dekardan normal olarak 3-7 ton ürün alınabilir.

Kavunlarda tohum verimi ise hektara ortalama yaklaşık 300 kg’dır. Ancak çok iyi tohum üretim alalarında tohum verimi hektara 600 kg’dır. 1000 dane ağırlığı çeşitlere göre değişmekle beraber yaklaşık 25 g’dır.

Kavun’a Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler

Hasat edilen kavunlar ağırlıklarına göre boylara ayrılır. Boylara ayrılan kavunların en küçüğü ile en büyüğü arasındaki fark % 50’yi geçmemelidir. Boylara ayrılan kavunlar sağlam, temiz, olgunlaşmış ve taze görünümde olmalıdır.

Ambalaj kapları tahta, mukavva ve karton gibi malzemelerden hazırlanmış kasa, kutu ve sepetlerdir. Ambalaj içinde kavunlar birbirine sürtünüp meyveler zedelenmemelidir. Ülkemizde genellikle kavunlar dökme olarak pazarlanmaktadır. Ancak turfanda olarak yetiştirilen küçük meyveli kavunlar karton viyollerde pazarlanırlar.

Ülkemizde kavunlar genellikle kamyon, araba veya trenler ile yığın hâlinde pazarlara gönderilir. Bu arada kışlık kavunların bir kısmı bu amaçla hazırlanmış ambarlara alınır. Buralarda ya askı şeklinde veya seyrekçe, tek sıralı diziler hâlinde muhafaza edilerek kış aylarında piyasaya çıkarılır.

Kavunlar ve bunların içinde bulundukları ambalâjlar işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda fena koku yayan ve bunları kirletecek olan maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.

Kavunlar ve içlerinde kavun bulunan ambalâjlar yağış, yakıcı güneş altında ve dondurucu soğuklarda bırakılmamalı ve bu koşullarda yüklenip boşaltılmamalıdır.

Sert olum devresinde hasat edilen (tam olgunluğun ¾ safhasında) kantoluplar 2- 4 C’de 15 gün süre ile muhafaza edilebilirler. Daha düşük sıcaklıklarda aynı sürede üşüme zararı görülür. Bununla birlikte O -1 C’de 1 hafta kadar rahatlıkla depolanabilir. Hasat zamanındaki yüksek sıcaklıklar yeme olumuna gelen kavunlarda şeker ve su kaybına sebep olur. Bundan dolayı kavunlar hasattan hemen sonra ön soğutmaya alınmalıdır. Ürün sıcaklığının 17-22 C’ler arasında düşürülmesi solunum hızının ve su kaybının ¼ oranında azalmasını sağlar.

Yuva kavunlarını ise 3 C depo sıcaklığında 1 ay civarında başarı ile depolamak mümkündür. Kavunlar piyasaya ambalajlı veya dökme olarak arz edilir.

Hasat edilmiş kavunlar:

Hasat edilmiş kavunlar.

Ambalajlar taşıma, muhafaza ve pazarlama süresince kavunları iyi bir durumda tutmalıdır. Sağlığa zarar vermeyecek şekilde yeni, temiz, kokusuz, ahşap, mukavva veya diğer uygun materyalden hazırlanmış kasa, kutu, sepet vb. şekillerde olmalıdır. Aksine bir istek olmadığı takdirde, 80 cm x 120 cm veya 100 cm x 120 cm boyutlarındaki paletlere uygun ölçülerde olmalıdır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.