Kılıçkuyruk | Canlı Doğuran Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Kılıçkuyruk Akvaryum Balığı

Kuyruğunun kılıç gibi uzaması nedeni ile bu ismi almıştır. Kılıçkuyruk, doğal yaşam alanı akıntılı Orta Amerika nehirleri olan, yaklaşık 10-12 cm boya erişebilen bir tatlı su balığı türüdür. 20-30 oC su sıcaklıklarında yaşayabilir.

İdeal sıcaklık, tüm canlı doğuran türlerinde olduğu gibi 26-28 derece aralığıdır. Dişileri erkeklerinden daha iri olur. Erkek balığın kuyruğunda kılıcı andıran uzantının olması cinsiyet ayrımını kolaylaştırır. Bu balıklar 1909 yılında akvaryum balığı olarak ele alınmaya başlamıştır. Doğal ortamda 10-12 cm’ye kadar büyüyebilen bu balık akvaryum koşullarında 5-6 cm’ye kadar gelişir. Birçok balığın birlikte tutulduğu akvaryumlarda uyumlu olarak yaşar.
Dişilerde kuyruk uzaması görülmez. Erkeklerde ise kuyrukları alt kısmından bir kılıç gibi hemen hemen balığın vücut uzunluğu kadar uzar. Ayrıca erkeklerde çiftleşme organı gonopodiumun varlığı nedeni ile dişi, erkek ayrımı çok kolay yapılır. Yavrularını yiyen bir tür olduğundan üreme anında anne ve yavruların hemen birbirinden ayrılması lazımdır.

Dişi (küçük resim) ve erkek (büyük resim) kılıçkuyruk balığı:

Dişi (küçük resim) ve erkek (büyük resim) kılıçkuyruk balığı.

Bol oksijen bulunan, açık alanları da olan bitkilendirilmiş akvaryumları sever. Kılıçkuyrukların akvaryumun diğer üyelerine karşı problem çıkarmaları alışıldık bir durum değildir. Genellikle karma akvaryumlarda uyumlu bir şekilde geçinir. Diğer canlı doğuranlar gibi çok eşlidir. Bulundukları akvaryumda dişi sayısı en az iki ve üzerinde tutulmalıdır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.