Moli | Canlı Doğuran Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Moli Akvaryum Balığı

Anavatanı Orta Amerika’daki az tuzlu ve tatlı sulardır. Akvaryumların üst, orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte kayalardaki bitkilerden oluşan yosunları da iştahla tüketir.

Cinsiyet ayrımı, balıkların alt bölümlerinde bulunan anal yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları (gonopodları) bulunan moli erkektir. Dişilerin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunur.

Ani sıcaklık değişimlerine ve soğuğa fazla dayanıklı değildir. Yaşanabilecek sorunların başında beyaz benek ve mantar bulunur. Akvaryum suyuna 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak direnç kazanmaları için faydalı olur.

Moli grubu içinde pek çok ünlü balık vardır. Bunlardan siyah moli (black molly), ay kuyruk moli, molinezya vs. sayılabilir.

Siyah Moli
Lepistesten sonra yaygın olan, aranılan ve sevilen bir türdür. Siyah moli balıkları uysaldır. Diğer balıklar ile uyumlu bir şekilde yaşayabilir. Diğer canlı doğuranlara oranla biraz daha az proteinli ve alglerle (mikroskopik bitkiler) zengin gıdaları sever. Hatta akvaryumlarda üreyen yeşil yosunları yiyerek akvaryumu temiz tutmada bir dereceye kadar yardımcı olur. Bunların yanında su piresi, tübifeks ve diğer canlı yemlerin devamlı verilmesi lazımdır. Sürekli yem alan bir türdür. Bu nedenle üretim amacı ile yetiştirenlerin balıklarını sık sık yemlemeleri gerekir. Bu gruba giren balıklar tuzlu sularda da yaşayabilir. Bu nedenle akvaryumlara bir iki çay kaşığı tuz atılması yararlı olur.

Siyah moli (black molly):

Siyah moli (black molly).

Ay Kuyruk Moli
Singapur’da 1954 yılında seleksiyon ile siyah moliden üretilmiştir. Siyah moliden farkı kuyruğunun ay şeklinde olmasıdır. Bu gruba giren balıklar toprak ve dip kısmı çamurlu havuzlarda ticari amaçla çok başarılı olarak yetiştirilebilir. Bazı durumlarda balık yaşlandıkça kuyruk şeklini kaybettiği görülebilir. Özellikle bir yaşından sonra bu durum sık sık izlenebilir. Kırmızı renkli molilerin bazen kırmızı renkli plati ile karıştırıldığı görülür. Kırmızı moliler albino oldukları için gözleri renksizdir. Kırmızı platilerde gözler koyu renklidir.

Ay kuyruk moli:

Ay kuyruk moli.

Molinezya
Aynı aileden gelen balıklardır. Doğal koşullarda 10 cm’ye kadar büyüyebilir. Acı sularda yetişenleri daha iri yapılıdır. Doğumda yavrular siyah renkli doğsa da iki hafta sonra renkleri açılmaya başlar. Tatlı suda yaşayanlar yumuşak ve az asitli suları sever.

Aynı gruba giren Mollienesia petenensis, bu sınıfta en iri olan varyetedir. 15 cm’ye kadar boya sahip olabildiği bildirilmektedir. Üretilmeleri oldukça kolay olan bir varyetedir. Bazı varyetelerde üretim zordur. Özellikle geniş akvaryumlar üretim için daha uygundur. Yumuşak balık eti tubifeks ve su piresi gibi hayvansal orijinli yemlerle birlikte diğer molilerde olduğu gibi bitkisel gıdalar da verilmelidir.

Bu balıkların bulunduğu akvaryumların üst kısmı iyi kapatılmalıdır. Aksi hâlde zıplayarak dışarıya düşebilir. Bütün moli grubuna giren balıklar için su içerisine bir miktar deniz suyu katılabilir. Bulundukları akvaryumda suyun 1/4’ünün her hafta aynı yoğunluktaki su ile değiştirilmesi yararlı olur.

Molinezya:

Molinezya.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.