Lepistes | Canlı Doğuran Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi


Günümüzde en çok bilinen ve en çok yetiştirilen canlı doğuranlar akvaryum balıklardır. Canlı doğuranlar denince lepistes, plati, kılıçkuyruk ve moli gibi balıklar akla gelir. Canlı doğuran akvaryum balıklarının yumurtaları dişinin üreme açıklığı bölgesinde bulunan bir kese içinde döllenir. Kuluçka dönemini burada tamamlayan yumurtalar burada açılır ve yavrular dışarıya atılır. Bu şekilde üreyen akvaryum balıklarına “canlı doğuran akvaryum balıkları” denmiştir. Bunlar; akvaryumda yetiştirilmesi, üretimi ve bakımı açısından zorluk derecesi düşük tropik canlılardır.

Canlı Doğuran Akvaryum Balığı Çeşitleri

Belli başlı canlı doğuran akvaryum balığı çeşitleri şunlardır:

  • Lepistes
  • Kılıçkuyruk
  • Plati
  • Moli
  • Velifera

Lepistes

Akvaryum balıkları içerisinde en çok tanınan türdür. Bu kadar yaygın olmalarının birçok nedeni vardır. Öncelikle bakımı kolay olan bir balıktır. İkinci önemli özelliği ise üretimlerinin kolay olmasıdır.

Lepistes balıkları dişli sazanlar ailesine dâhildir. Amerika Kıtası kökenlidir. Çok renkli balık türlerindendir. Özellikle erkeklerin kuyrukları şekil ve renk bakımından akvaryum balıkları dünyasının en güzel ve renkli canlılarıdır. Bu renk zenginliğinden dolayı çok yaygın ve tutulan bir balıktır. Avrupa’ya akvaryum balığı olarak ilk kez 1908 yıllarında getirilmiştir. Akvaryum dünyasına 70-80 yıl kadar önce girmiş olmasına rağmen çabuk üretilebildiklerinden iki yüze yakın varyetesi geliştirilmiştir.

Erkekler çok güzel renklere ve gonopodium denilen üreme organına sahiptir. Döllenme dişi balığın üreme açıklığındaki kesede gerçekleşir.

Üretim için iyi özellikli dişi ve erkeklerin ayrılmaları gerekir. İyi bir yemleme ile balıklara kondisyon kazandırılır. Üretim için çiftleşme akvaryumları kullanılır. Seçilen erkek ve dişiler aynı akvaryuma konulur. Sıcaklık 24-26 oC olmalıdır. Çiftleşmeden önce dişi ve erkek yan yana gezer ve bir ara erkek ile dişi çiftleşerek spermalar bir torba içinde dişiye bırakılır.

Dişi yumurtaları döllendikten ortalama 28 gün sonra yavrular doğar ve dişi bir aylık aralıklar ile yumurtlamaya devam eder. Sıcaklık düştükçe yavrulama aralığı uzar. Doğumdan sonra yavru dip kısma çöker. Kısa süre dipte kalır. Bir süre sonra da yem aramaya başlar. İlk yavrusunu veren balık, 10-15 tane yavru doğurabilir. Yaşlandıkça yavru verimi 100-200 arası olabilir. Normal verim ise 70-75 arasıdır. Sayı arttıkça doğan yavruların da cüssesi küçülür. Gebe dişilerin anüse yakın kısımlarındaki koyuluk dişinin karnının yavru ile dolu olduğunu gösterir.

Lepisdesler:

Lepisdesler.

Birçok balık türüne kıyasla lepisteslerin cinsiyeti çok kolay ayırt edilebilir. En dikkat çekici özellik, erkek lepisteslerin dişilere oranla ciddi şekilde küçük, dikkat çekici oranda renkli ve gösterişli olmasıdır. Tüm canlı doğuranlarda olduğu gibi lepistesler de anal yüzgeçlerinden ayırt edilebilir. Dişi lepisteslerde anal yüzgeç geniş ve yelpaze şeklinde, erkeklerde ise ince ve uzundur. Erkeklerde bulunan üreme organına gonopodium denir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.