Süsen – Zambak (Iris) Üretimi | Iridaceae Familyası Bitkileri | Peyzaj

Süsen – Zambak (Iris) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Iridales
  • Familya: Iridaceae
  • Cins: Iris sp.

Süsen – Zambak (Iris) Bitkisinin Genel Özellikleri

Kuzey yarımkürede 200’den fazla türü vardır. Henüz sayıları ve adları bilinmeyen ve yeni elde edilmiş birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde 37 kadar türü doğal olarak yetişmektedir. Süsenler genellikle bir metreye kadar boylanabilmektedir.

Süsen – Zambak (Iris) çiçeğinin genel görünüşü:

Süsen - Zambak (Iris) çiçeğinin genel görünüşü.

Rizomlu, yumrulu ya da soğanlı, çok yıllık bir bitkidir. Yüzlek köklüdürler. Çiçekleri tek ya da birkaçı bir arada uzunca bir sap üzerinde bulunur. Başak dizilişlidir. Mayıs başından kış başlangıcına kadar açan çeşitleri mevcuttur. Taç ve çanak yaprakları 6 parçalıdır. Dıştaki sepaller açık ve üç iç yapraktan daha büyük ve dik durumludur. Yaprakları düz ve uzun şerit şeklindedir. Irislerin biçimlerini, sayısız renklerini ve renk tonlarını tanımlamak ve gerekli işaretleri belirlemek oldukça güçtür.

Süsen – Zambak (Iris) Bitkisinin Üretimi

Irisler güç tohum bağlarlar. Tohumdan elde edilen bitkiler çok geç çiçek açar. Tohum ancak yeni çeşitler meydana getirmek için kullanılır. En çok kullanılan üretim şekli, yumru kökleri aracılığı ile yapılandır. Yumrular, uzun ve girintili çıkıntılı olup, her budak yerinden filizlenerek yaprak sürer. Bu gibi yumrular birer ikişer yapraklı ve köklü olmak üzere bıçakla istenilen miktarda keserek ayrı dikilmelidir. Dikim eylülden marta kadar yapılmalıdır. 8-10 cm derinliğinde, gübreli kompost ile karışık toprağa dikilen bitki, şubat ayında çiçeklenir.

Süsen – Zambak (Iris) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Her türlü toprakta yetişebilse de, hafif yapılı bahçe toprağında kolayca yetişebilir.

Süsen – Zambak (Iris) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Park ve bahçelerde fazlaca kullanılan, oldukça sevilen bitkilerdir.

Süsen – Zambak (Iris) bitkinin peyzajda kullanımı:

Süsen - Zambak (Iris) bitkinin peyzajda kullanımı.

Grup ve bordür bitkisi olarak kullanılmaya elverişlidir.

Süsen – Zambak (Iris) Bitkisinin Önemli Türleri

Irisler incelenirken genellikle yedi gruba ayrılır.

  • Soğanlı türler
    • Soğanlı küçük irisler
    • Juno irisler
    • Xiphium irisler
  • Yumrulu, rizomlu türler (Sepalleri tüysüzdür)
    • Oncocyclus ve regelio-cyclus irisleri
    • Çıplak rizomlu irisler
    • Sakallı melez irisler
  • Çok yıllık kaya süsenleri

Soğanlı Zambak Türleri

Iris bakeriana, Zambak Türü
İran, Irak ve Türkiye kökenlidir.

Iris bakeriana, Zambak Türü:

Iris bakeriana, Zambak Türü.

Soğanlıdır. Narin bir yapıya sahiptir. İlkbahar başında açan çiçekleri soluk mavi renktedir. Turuncu çizgileridir. Güneşli alanlardan hoşlanır. Çok iyi drenajlı topraklarda iyi gelişir.

Iris germanica (Mor zambak, mor süsen)
Mor süsen çok eskiden beri bilinen çok yıllık, otsu bitkidir. Toprak üst aksamı 60 -90 cm kadar boylanabilir. Toprak altında oldukça kalın, yumru görünüşe sahip ve daha çok yatay olarak gelişen bir rizoma sahiptir. Toprak üstü gövdeleri kısa ve bol yapraklıdır. Sap oldukça kuvvetlidir. Genel olarak orta kısımdan itibaren dallanır ve dallar esas yaprakları taşır. Yapraklar gri-yeşil renkte ve geniş kılıç şeklindedir. Yapraklar yassılaşmış, iki sıralı sarmal biçimdedir. Çiçekler yaprak koltuğundan çıkan sürgünler üzerinde yer alır. Renk olarak genellikle mor olmakla birlikte beyaz, menekşe ve sarı olabilmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Güzel kokuludur. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde de kullanılmaktadır. Üretim genel olarak rizomlarla yapılır. Rizomlar çiçeklenme dönemi sonunda veya çiçek açmadan önce erken ilkbaharda ayrılarak yerine dikilir. Dikim 20-25 cm veya daha geniş sıra arası mesafesinde açılan çizilere rizomların birbirlerinden ortalama 20 cm aralıkla konulması ve sonra üzerlerinin kapatılması ile yapılmaktadır. Ancak ahır gübresinin direkt süsene verilmesi önerilmemektedir.

Iris germanica (Mor zambak, mor süsen) türü:

Iris germanica (Mor zambak, mor süsen) türü.

Süsen çok geniş bir adaptasyon yeteneğine sahiptir. Bu nedenle iklim koşulları yönünden fazla özel isteği bulunmamaktadır. Ancak ışık isteği oldukça fazladır. Güneşli yerlerden ve ılıman iklimlerden hoşlanır. Bu nedenle süsen yetiştirilen yerler vadilerden çok yüksek yamaçlardır. Toprak yönünden de süsen çok seçici değildir. Hemen her toprakta yetişebilir. Ancak iyi havalanan toprakları tercih eder. Sulak ve devamlı ıslak topraklardan hoşlanmaz.

Yumrulu, Rizomlu Zambak Türleri

Iris pseudacorus (Bataklık süseni), Zambak Türü
Çok yıllıktır. 1-1,5 metre boyundadır. Rizomludur. Toprak üstü gövdeleri uzun, otsu bir bitkidir. Yapraklar tabandan, iki sıralı sarmal olarak birbirinin içinden çıkar. Yapraklar kılıç şeklindedir ve çiçek kurullarından daha uzundur. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkan sürgünler üzerinde yer alır. Genelde çiçekler pembe damarlıdır. Çiçekler sarı renkte olup tüm yaz açarlar. Kesme çiçekçilikte kullanılabilir. Rizomlarıyla ve ayırma ile üretilir.

Iris pseudacorus (Bataklık süseni), Zambak Türü:

Iris pseudacorus (Bataklık süseni), Zambak Türü.

İlkbaharda rizomları ayrılarak yeni yerlerine dikilir. Güneşli yerlerde ve ılıman iklimlerden hoşlanır. Organik maddece zengin, killi, sürekli ıslak toprakları tercih ederler. Düzenli ve bol sulanmalıdır. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Çiçek bahçelerinde gruplar hâlinde, havuz kenarlarında veya içinde, gölet benzeri su alanlarının kıyısında, geniş ıslak alanlarda yer örtücü olarak kullanılır.

Iris ochroleuca, Zambak Türü
Asya kökenlidir. Çok yıllıktır. Yazın açan çiçekleri kremsi beyaz renklidir. Sepaller üzerinde sarı lekeler bulunmaktadır.

Iris ochroleuca, Zambak Türü:

Iris ochroleuca, Zambak Türü.

Yaprakları büyük, kılıç biçimli ve dekoratiftir. Bitki 90-120 cm boylanmaktadır. Genellikle nemli yerlerde gelişir. Kuru topraklardan sakınılmalıdır.

Çok Yıllık Kaya Süsen Türleri

Iris xiohium (Süsen), Zambak Türü
Çok yıllıktır. Köşeleri yuvarlakça küçük ve ince kabuklu soğanları olan, otsu bir bitkidir. Yaprakları dipten çıkar. Yapraklar dar, uzun, şeridimsi, dik veya yukarı kısmı geriye doğru kıvrık, koyu yeşil renklidir. Çiçekleri uzunca bir sapa sahiptir. Tek ya da ikisi bir arada bulunabilir. Çiçek rengi sarı, beyaz, mavi, mor, menekşe olabilmektedir. Kesme çiçekçilik için uygundur. Soğanla üretilir. Çiçeklenme dönemi sonunda sökülen soğanlar ayrılarak temizlenir. Sonbaharda yeniden dikilir. Güneşli yerlerden hoşlanır. Ilıman iklim bitkisidir. Kumlu, kalkerli, gevşek toprakları tercih eder. Şiddetli kıştan zarar görür. Çiçeklenme döneminde bol su verilmelidir. Çiçekler daha sonra kesilmelidir. Kaya bahçelerinde, bordürlerde, karışık düzenlenmiş çiçek alanlarında, balkon ve teraslarda, tek veya grup olarak kullanılır.

Süsen – Zambak (Iris) Bitkisinde Önemli Hastalık ve Zararlılar

Süsenlerde yaprak biti ve thrips zararlı olmaktadır. Özellikle çürümelere neden olan viral hastalıklar, süsenlerde büyük kayıplara yol açar.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.